Ajvar - pasta warzywna
Spis treści
Autor Materiały prasowe
Ajvar łagodny i Ajvar ostry - to ostatni paprykowo-bakłażanowy duet warzywnej sagi Podravki i jednocześnie pierwszy z linii past do dań firmy Podravka, który zadomowił się na polskich stołach.
Zgodnie z legendą, Ajvar był popularnym dodatkiem na greckich stołach jeszcze w starożytności. Znaleźć go można było na stole samego Platona czy Arystotelesa, Aleksandra Wielkiego, a nawet herosów… Dziś Ajvar jest flagowym produktem bałkańskiej kuchni, zaliczanym do kategorii tzw. etno food.
Paprykowe pola Chorwacji słyną z idealnie dojrzewających owoców w dwóch odmianach: łagodnej i ostrej. Ajvar powstaje zawsze w lecie, kiedy zbiory papryki są największe. Specyficzna aura Chorwacji dodaje warzywom niepowtarzalnego smaku. Istota Ajvaru tkwi jednak w jego przygotowaniu. Początkowo sporządzany był ręcznie w wielkich glinianych naczyniach, na kuchni węglowej. Specjalną konsystencję uzyskiwano w wyniku przemielenia uprzednio podsmażonej papryki, którą delikatnie obierano ze skórki. W Ajvarowej paście warzywnej z papryką współgrają dodatkowo smaki bakłażana i aromatycznych przypraw.
Ajvar serwowany jest dziś jako gotowy produkt stołowy, dlatego nie wymaga dodatkowego przygotowania, podgrzewania czy gotowania. Zazwyczaj podawany na zimno, doskonale pasuje do mięsa pieczonego na ruszcie, jak również gulaszu, zupy, kanapek, hamburgerów i innych przekąsek. Dzięki głównemu składnikowi Ajvaru - papryce, jest doskonałym witaminowym uzupełnieniem każdej potrawy. Jego dodatkowym atutem jest fakt, iż nie zawiera konserwantów.
Wersja do druku
Paprykowe pola Chorwacji słyną z idealnie dojrzewających owoców w dwóch odmianach: łagodnej i ostrej. Ajvar powstaje zawsze w lecie, kiedy zbiory papryki są największe. Specyficzna aura Chorwacji dodaje warzywom niepowtarzalnego smaku. Istota Ajvaru tkwi jednak w jego przygotowaniu. Początkowo sporządzany był ręcznie w wielkich glinianych naczyniach, na kuchni węglowej. Specjalną konsystencję uzyskiwano w wyniku przemielenia uprzednio podsmażonej papryki, którą delikatnie obierano ze skórki. W Ajvarowej paście warzywnej z papryką współgrają dodatkowo smaki bakłażana i aromatycznych przypraw.
Ajvar serwowany jest dziś jako gotowy produkt stołowy, dlatego nie wymaga dodatkowego przygotowania, podgrzewania czy gotowania. Zazwyczaj podawany na zimno, doskonale pasuje do mięsa pieczonego na ruszcie, jak również gulaszu, zupy, kanapek, hamburgerów i innych przekąsek. Dzięki głównemu składnikowi Ajvaru - papryce, jest doskonałym witaminowym uzupełnieniem każdej potrawy. Jego dodatkowym atutem jest fakt, iż nie zawiera konserwantów.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bakłażanWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn