Ajvar - pasta warzywna
Spis treści
Autor Materiały prasowe
Ajvar łagodny i Ajvar ostry - to ostatni paprykowo-bakłażanowy duet warzywnej sagi Podravki i jednocześnie pierwszy z linii past do dań firmy Podravka, który zadomowił się na polskich stołach.
Zgodnie z legendą, Ajvar był popularnym dodatkiem na greckich stołach jeszcze w starożytności. Znaleźć go można było na stole samego Platona czy Arystotelesa, Aleksandra Wielkiego, a nawet herosów… Dziś Ajvar jest flagowym produktem bałkańskiej kuchni, zaliczanym do kategorii tzw. etno food.
Paprykowe pola Chorwacji słyną z idealnie dojrzewających owoców w dwóch odmianach: łagodnej i ostrej. Ajvar powstaje zawsze w lecie, kiedy zbiory papryki są największe. Specyficzna aura Chorwacji dodaje warzywom niepowtarzalnego smaku. Istota Ajvaru tkwi jednak w jego przygotowaniu. Początkowo sporządzany był ręcznie w wielkich glinianych naczyniach, na kuchni węglowej. Specjalną konsystencję uzyskiwano w wyniku przemielenia uprzednio podsmażonej papryki, którą delikatnie obierano ze skórki. W Ajvarowej paście warzywnej z papryką współgrają dodatkowo smaki bakłażana i aromatycznych przypraw.
Ajvar serwowany jest dziś jako gotowy produkt stołowy, dlatego nie wymaga dodatkowego przygotowania, podgrzewania czy gotowania. Zazwyczaj podawany na zimno, doskonale pasuje do mięsa pieczonego na ruszcie, jak również gulaszu, zupy, kanapek, hamburgerów i innych przekąsek. Dzięki głównemu składnikowi Ajvaru - papryce, jest doskonałym witaminowym uzupełnieniem każdej potrawy. Jego dodatkowym atutem jest fakt, iż nie zawiera konserwantów.
Wersja do druku

Paprykowe pola Chorwacji słyną z idealnie dojrzewających owoców w dwóch odmianach: łagodnej i ostrej. Ajvar powstaje zawsze w lecie, kiedy zbiory papryki są największe. Specyficzna aura Chorwacji dodaje warzywom niepowtarzalnego smaku. Istota Ajvaru tkwi jednak w jego przygotowaniu. Początkowo sporządzany był ręcznie w wielkich glinianych naczyniach, na kuchni węglowej. Specjalną konsystencję uzyskiwano w wyniku przemielenia uprzednio podsmażonej papryki, którą delikatnie obierano ze skórki. W Ajvarowej paście warzywnej z papryką współgrają dodatkowo smaki bakłażana i aromatycznych przypraw.

Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bakłażanWersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników