Barek konesera
Spis treści
Autor
Przy tworzeniu aranżacji domowego baru można popuścić wodze fantazji i wyczarować urzekające wyjątkowym klimatem miejsce. Najważniejszym elementem każdego baru jest jakość i różnorodność alkoholi. Wśród zasobów prawdziwego konesera nie może zabraknąć trunków kategorii Premium, takich jak wódka Grey Goose, które potwierdzają wysoki poziom
i rangę baru.
Wersja do druku
Miejsce
Właściwe zagospodarowanie przestrzeni jest pierwszym krokiem
do zrealizowania koncepcji wymarzonego baru. Istnieje wiele pomysłów na lokalizację barowego miejsca. W przypadku domów o dużej powierzchni uważa się, że najlepsze do tego celu są niskie partie budynku, takie jak np. piwnica. Jej zaciemnienie i cisza sprzyjają relaksującej atmosferze, a niewykorzystana przestrzeń poszerza gamę dostępnych rozwiązań i umożliwia liczne oryginalne kombinacje jej zapełnienia. Oddzielne pomieszczenie nie jest jednak koniecznym wymogiem dla powstania barku. Przy wyborze miejsca niezwykle istotna jest kreatywność. Problem braku wolnej powierzchni można wyeliminować, stosując praktyczną metodę połączenia kuchni z pokojem, bądź jadalnią za pomocą podwyższonego blatu. Scalenie to dodatkowo powiększa optycznie pokój. Innym ciekawym wyjściem dla właścicieli mniejszych powierzchni jest stworzenie barku we wnęce ściany, bądź zastosowanie oddzielnego specjalnego mebla czy też wózka na kółkach, które będą pełnić jego rolę. Warto zatroszczyć się także o takie elementy jak wysokie stołki barowe, lodówka, dystrybutor lodu - ice maker oraz półki lub szafki na alkohol.
Twój styl
Domowy barek jest przede wszystkim miejscem odpoczynku i relaksu. Dlatego też tak ważna jest atmosfera stworzonego miejsca. Oryginalność i pomysł wykonania budują klimat, którego kwintesencją jest indywidualny charakter baru. Podkreślają go dobrane przez autorów dekoracje. Motyw przewodni może wiązać się z zainteresowaniami, marzeniami, bądź upodobaniami gospodarzy. Potęguje to wrażenie intymności, dodatkowo wzmacniane przez właściwie dobrane oświetlenie. Światło tworzy tajemniczy nastrój. Twarze osób siedzących za barem powinny być w półcieniu, natomiast lada, podobnie jak wystawa alkoholi na półkach, wyeksponowana. Efekt ten można uzyskać przez zastosowanie lamp halogenowych. Lady barowe w zależności od gustu i ogólnej koncepcji mogą być zrobione z drewna, kamienia, szkła lub stali nierdzewnej, z której wykonana jest większość narzędzi barowych. Elementem wzbogacającym bar są lustra, które powiększają optycznie pomieszczenie. Na atmosferę miejsca barowego składa się także muzyka, która umila degustację, przyjemnie wypełniając ciszę i oddając nastrój chwili.
Szklana podstawa
Szkło, w którym podawany jest alkohol, spełnia niezwykle istotną rolę w sztuce barmańskiej. Odpowiednio dobrane naczynie potęguje walory estetyczne i wizualne podawanego napoju, przez co jeszcze bardziej uwodzi on swoim wyglądem. Domowy bar powinien być zaopatrzony w kieliszki do wódki (shoty), szampana, wina i koktajlowe (np. do Martini). Nie może także zabraknąć szklanek typu old – fashioned
(tzw. whiskówek), w których podawane są napoje „on the rocks” - takie jak whisky oraz wysokich szklanek
- highball. Gustowne szkło, mieniąc się kolorami i odbijając padające światło, jest także dekoracją baru.
Wyposażenie
By przyrządzić profesjonalne koktajle, konieczne są odpowiednie narzędzia barmańskie. Miarki pozwalają
na precyzyjne dobranie proporcji, shaker na dokładne zmieszanie składników, które trudno się łączą, zaś sitko barowe umożliwia staranne odcedzenie cząstek owoców
i kostek lodu od napoju. Do przygotowania drinków, złożonych z przeplatających się kolorowych warstw, niezbędna jest łyżka barowa, po której we właściwej kolejności należy wlewać określone składniki. Warto pamiętać o kruszonym lodzie, który prezentuje się bardzo okazale i nadaje powiew orzeźwienia. Można go zrobić za pomocą młynka lub miksera do lodu. W barku nie powinno również zabraknąć, służącego do ugniatania owoców i ziół, muddlera. Pozwala on na wydobycie aromatów, które wzbogacają smak i zapach koktajli, czyniąc je bardziej wyrazistymi. Tajemnice znanych
i cenionych na całym świecie drinków, które towarzyszyły gwiazdom i wybitnym osobistościom na rozdaniu Oscarów czy festiwalu w Cannes, można zgłębić za pośrednictwem, ujawnianych przez markę Grey Goose, recept. Melonowy akcent Honey Deuce, cytrusowa moc orzeźwienia Sacred Silence, ogórkowy aromat Cucumber Fizz, czy też pomarańczowa siła The warmth of the Sun, to tylko niektóre propozycje marki Grey Goose na wykorzystanie walorów soczystych owoców, sezonowych warzyw i świeżych ziół. Ciekawe połączenia aromatów wprowadzą koneserów w magiczny świat miksologii.
Alkohol i dodatki
Najważniejszym elementem każdego baru jest oczywiście alkohol. Rangę baru poznaje się właśnie po różnorodności i jakości trunków.
W profesjonalnym barze powinno być co najmniej 5 rodzajów alkoholi. Na pierwszym miejscu wymienia się wódki, zarówno kolorowe
– smakowe, jak i czyste – szczególnie, cenione na całym świecie, wódki kategorii Premium. Jedną z nich jest wódka Grey Goose, której subtelny smak jest inspiracją dla apetycznych koktajli, a sama obecność potwierdzeniem klasy baru. Wódka Grey Goose została uznana przez amerykański The Beverage Institute za Najlepiej Smakującą Wódkę
na Świecie. Wśród zasobów alkoholowych prawdziwego konesera nie może zabraknąć również ginu, tequilli, rumu oraz whisky.
Domowy barek łączy w sobie walory praktyczne z luksusem. Jest ciekawym rozwiązaniem zagospodarowania przestrzeni, które zdobywa coraz szerszą rzeszę zwolenników. Bar wzbogaca wnętrze, nadając mu indywidualny, oryginalny charakter, będący wyrazem kreatywności twórców. Szeroki wybór alkoholi zaś umożliwia delektowanie się kolorowymi smacznymi koktajlami i trunkami najwyższej jakości.
Właściwe zagospodarowanie przestrzeni jest pierwszym krokiem
do zrealizowania koncepcji wymarzonego baru. Istnieje wiele pomysłów na lokalizację barowego miejsca. W przypadku domów o dużej powierzchni uważa się, że najlepsze do tego celu są niskie partie budynku, takie jak np. piwnica. Jej zaciemnienie i cisza sprzyjają relaksującej atmosferze, a niewykorzystana przestrzeń poszerza gamę dostępnych rozwiązań i umożliwia liczne oryginalne kombinacje jej zapełnienia. Oddzielne pomieszczenie nie jest jednak koniecznym wymogiem dla powstania barku. Przy wyborze miejsca niezwykle istotna jest kreatywność. Problem braku wolnej powierzchni można wyeliminować, stosując praktyczną metodę połączenia kuchni z pokojem, bądź jadalnią za pomocą podwyższonego blatu. Scalenie to dodatkowo powiększa optycznie pokój. Innym ciekawym wyjściem dla właścicieli mniejszych powierzchni jest stworzenie barku we wnęce ściany, bądź zastosowanie oddzielnego specjalnego mebla czy też wózka na kółkach, które będą pełnić jego rolę. Warto zatroszczyć się także o takie elementy jak wysokie stołki barowe, lodówka, dystrybutor lodu - ice maker oraz półki lub szafki na alkohol.
Twój styl
Domowy barek jest przede wszystkim miejscem odpoczynku i relaksu. Dlatego też tak ważna jest atmosfera stworzonego miejsca. Oryginalność i pomysł wykonania budują klimat, którego kwintesencją jest indywidualny charakter baru. Podkreślają go dobrane przez autorów dekoracje. Motyw przewodni może wiązać się z zainteresowaniami, marzeniami, bądź upodobaniami gospodarzy. Potęguje to wrażenie intymności, dodatkowo wzmacniane przez właściwie dobrane oświetlenie. Światło tworzy tajemniczy nastrój. Twarze osób siedzących za barem powinny być w półcieniu, natomiast lada, podobnie jak wystawa alkoholi na półkach, wyeksponowana. Efekt ten można uzyskać przez zastosowanie lamp halogenowych. Lady barowe w zależności od gustu i ogólnej koncepcji mogą być zrobione z drewna, kamienia, szkła lub stali nierdzewnej, z której wykonana jest większość narzędzi barowych. Elementem wzbogacającym bar są lustra, które powiększają optycznie pomieszczenie. Na atmosferę miejsca barowego składa się także muzyka, która umila degustację, przyjemnie wypełniając ciszę i oddając nastrój chwili.
Szklana podstawa
Szkło, w którym podawany jest alkohol, spełnia niezwykle istotną rolę w sztuce barmańskiej. Odpowiednio dobrane naczynie potęguje walory estetyczne i wizualne podawanego napoju, przez co jeszcze bardziej uwodzi on swoim wyglądem. Domowy bar powinien być zaopatrzony w kieliszki do wódki (shoty), szampana, wina i koktajlowe (np. do Martini). Nie może także zabraknąć szklanek typu old – fashioned
(tzw. whiskówek), w których podawane są napoje „on the rocks” - takie jak whisky oraz wysokich szklanek
- highball. Gustowne szkło, mieniąc się kolorami i odbijając padające światło, jest także dekoracją baru.
Wyposażenie
By przyrządzić profesjonalne koktajle, konieczne są odpowiednie narzędzia barmańskie. Miarki pozwalają
na precyzyjne dobranie proporcji, shaker na dokładne zmieszanie składników, które trudno się łączą, zaś sitko barowe umożliwia staranne odcedzenie cząstek owoców
i kostek lodu od napoju. Do przygotowania drinków, złożonych z przeplatających się kolorowych warstw, niezbędna jest łyżka barowa, po której we właściwej kolejności należy wlewać określone składniki. Warto pamiętać o kruszonym lodzie, który prezentuje się bardzo okazale i nadaje powiew orzeźwienia. Można go zrobić za pomocą młynka lub miksera do lodu. W barku nie powinno również zabraknąć, służącego do ugniatania owoców i ziół, muddlera. Pozwala on na wydobycie aromatów, które wzbogacają smak i zapach koktajli, czyniąc je bardziej wyrazistymi. Tajemnice znanych
i cenionych na całym świecie drinków, które towarzyszyły gwiazdom i wybitnym osobistościom na rozdaniu Oscarów czy festiwalu w Cannes, można zgłębić za pośrednictwem, ujawnianych przez markę Grey Goose, recept. Melonowy akcent Honey Deuce, cytrusowa moc orzeźwienia Sacred Silence, ogórkowy aromat Cucumber Fizz, czy też pomarańczowa siła The warmth of the Sun, to tylko niektóre propozycje marki Grey Goose na wykorzystanie walorów soczystych owoców, sezonowych warzyw i świeżych ziół. Ciekawe połączenia aromatów wprowadzą koneserów w magiczny świat miksologii.
Alkohol i dodatki
Najważniejszym elementem każdego baru jest oczywiście alkohol. Rangę baru poznaje się właśnie po różnorodności i jakości trunków.
W profesjonalnym barze powinno być co najmniej 5 rodzajów alkoholi. Na pierwszym miejscu wymienia się wódki, zarówno kolorowe
– smakowe, jak i czyste – szczególnie, cenione na całym świecie, wódki kategorii Premium. Jedną z nich jest wódka Grey Goose, której subtelny smak jest inspiracją dla apetycznych koktajli, a sama obecność potwierdzeniem klasy baru. Wódka Grey Goose została uznana przez amerykański The Beverage Institute za Najlepiej Smakującą Wódkę
na Świecie. Wśród zasobów alkoholowych prawdziwego konesera nie może zabraknąć również ginu, tequilli, rumu oraz whisky.
Domowy barek łączy w sobie walory praktyczne z luksusem. Jest ciekawym rozwiązaniem zagospodarowania przestrzeni, które zdobywa coraz szerszą rzeszę zwolenników. Bar wzbogaca wnętrze, nadając mu indywidualny, oryginalny charakter, będący wyrazem kreatywności twórców. Szeroki wybór alkoholi zaś umożliwia delektowanie się kolorowymi smacznymi koktajlami i trunkami najwyższej jakości.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Herbata czarna liściasta RankingWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn