Laureaci Wine&Food Noble Night
Spis treści
Autor
W ostatnią sobotę lata, 20 września br., goście WINE & FOOD NOBLE NIGHT wybrali laureatów konkursu na najciekawsze danie wieczoru. W gronie najlepszych znalazły się zespoły i Szefowie Kuchni warszawskich restauracji Ginza, Kom i AleGloria.
Wersja do druku
Podczas WINE & FOOD NOBLE NIGHT Szefowie Kuchni dwunastu eleganckich restauracji zmierzyli się ze sobą, przygotowując na oczach publiczności specjały w trzech kategoriach: przystawka, danie główne i deser. O uznanie publiczności walczyły zespoły restauracji: Moonsfera, Stamary, Ginza, Rondo Royal, U Barssa, Dom Zrojowy, Kom, Giancarlo, AleGloria, Zeppelin, Sushi 77 i Lemongrass.
Ich propozycje – poza wyjątkowymi gośćmi Noble Banku i Noble Concierge – oceniało znakomite jury, w którym zasiedli kulinarni mistrzowie: Kurt Scheller, Karol Okrasa, Robert Sowa, Pascal Brodnicki, Joseph Seeletso, Teo Vafidis, Carlos Gonzalez Tejera, Giancarlo Russo i Andrzej Polan oraz osobistości świata mediów, rozrywki, kultury i sztuki.
W kategorii przystawka, publiczność uznała za najlepsze, aż trzy dania: USUZUKURI - bardzo cienkie plasterki turbota (sashimi) z chilli i sokiem z limonki oraz octem balsamicznym w wykonaniu restauracji Ginza, ciasto serowe Wasabi z kawiorem Tobiko i tatarem z tuńczyka przygotowane przez restaurację KOM oraz tatar ze śledzi z orzechami i imbirem na grzance z piernika i miodu restauracji AleGloria.
Najznakomitsze danie główne według gości to żeberka jagnięce zapieczone w marynacie rozmarynowo-pistacjowej z dodatkiem anchovies, podawane z purée z czerwonych ziemniaków, chrupiącym porem julienne, sosem fois gras, smażonym szpinakiem, chipsami z czerwonych ziemniaków i marmoladą figowo-rodzynkową, które przygotował zespołu restauracji Kom.
Deser, który cieszył się największym powodzeniem i zajął pierwsze miejsce w swojej kategorii przynosząc zwycięstwo restauracji AleGloria to tort, beza jak puch Pavlova z truskawkami.
Tego wieczoru zespoły, których dania w danej kategorii najbardziej przypadły do gustu wyrafinowanej publiczności i jurom, otrzymały atrakcyjne nagrody. Dla wszystkich członków zespołów wygranych restauracji, organizatorzy ufundowali szkołę jazdy sportowej NOBLE CONCIERGE lub zabieg w partnerskim SPA NOBLE CONCIERGE, dla Szefów Kuchni – Kartę NOBLE CONCIERGE. Natomiast wszystkie zwycięskie restauracje otrzymały całostronicowe ogłoszenie prasowe z gratulacjami na łamach Gazety Wyborczej, Polityki, Playboya i Private Banking.
Przewodnikami kulinarnej podróży dookoła świata byli prowadzący WINE&FOOD NOBLE NIGHT Magda Mołek i Maciej Orłoś.
Goście WINE & FOOD NOBLE NIGHT obejrzeli także spektakularne pojedynki członków niezwykłego jury, którzy serwowali swoje specjały przy akompaniamencie muzyki zespołu Jazz Engineers, proponującego jazz w oryginalnych, nu jazzowych aranżacjach. W programie przewidziane były także pokazy baristów i barmanów. Dla koneserów i zainteresowanych kulturą wina przygotowano strefy sommelierskie gdzie można było skosztować wyjątkowe trunki z różnych stron świata.
WINE & FOOD NOBLE NIGHT odbyło się w Warszawie 20 września 2008 r. o godzinie 18.00 na Torze Wyścigów Konnych na Służewcu. Gospodarzami wieczoru byli: specjalizujący się w usługach bankowości prywatnej Noble Bank oraz spółka Noble Concierge, świadcząca usługi dla osób zamożnych.
Ich propozycje – poza wyjątkowymi gośćmi Noble Banku i Noble Concierge – oceniało znakomite jury, w którym zasiedli kulinarni mistrzowie: Kurt Scheller, Karol Okrasa, Robert Sowa, Pascal Brodnicki, Joseph Seeletso, Teo Vafidis, Carlos Gonzalez Tejera, Giancarlo Russo i Andrzej Polan oraz osobistości świata mediów, rozrywki, kultury i sztuki.
W kategorii przystawka, publiczność uznała za najlepsze, aż trzy dania: USUZUKURI - bardzo cienkie plasterki turbota (sashimi) z chilli i sokiem z limonki oraz octem balsamicznym w wykonaniu restauracji Ginza, ciasto serowe Wasabi z kawiorem Tobiko i tatarem z tuńczyka przygotowane przez restaurację KOM oraz tatar ze śledzi z orzechami i imbirem na grzance z piernika i miodu restauracji AleGloria.
Najznakomitsze danie główne według gości to żeberka jagnięce zapieczone w marynacie rozmarynowo-pistacjowej z dodatkiem anchovies, podawane z purée z czerwonych ziemniaków, chrupiącym porem julienne, sosem fois gras, smażonym szpinakiem, chipsami z czerwonych ziemniaków i marmoladą figowo-rodzynkową, które przygotował zespołu restauracji Kom.
Deser, który cieszył się największym powodzeniem i zajął pierwsze miejsce w swojej kategorii przynosząc zwycięstwo restauracji AleGloria to tort, beza jak puch Pavlova z truskawkami.
Tego wieczoru zespoły, których dania w danej kategorii najbardziej przypadły do gustu wyrafinowanej publiczności i jurom, otrzymały atrakcyjne nagrody. Dla wszystkich członków zespołów wygranych restauracji, organizatorzy ufundowali szkołę jazdy sportowej NOBLE CONCIERGE lub zabieg w partnerskim SPA NOBLE CONCIERGE, dla Szefów Kuchni – Kartę NOBLE CONCIERGE. Natomiast wszystkie zwycięskie restauracje otrzymały całostronicowe ogłoszenie prasowe z gratulacjami na łamach Gazety Wyborczej, Polityki, Playboya i Private Banking.
Przewodnikami kulinarnej podróży dookoła świata byli prowadzący WINE&FOOD NOBLE NIGHT Magda Mołek i Maciej Orłoś.
Goście WINE & FOOD NOBLE NIGHT obejrzeli także spektakularne pojedynki członków niezwykłego jury, którzy serwowali swoje specjały przy akompaniamencie muzyki zespołu Jazz Engineers, proponującego jazz w oryginalnych, nu jazzowych aranżacjach. W programie przewidziane były także pokazy baristów i barmanów. Dla koneserów i zainteresowanych kulturą wina przygotowano strefy sommelierskie gdzie można było skosztować wyjątkowe trunki z różnych stron świata.
WINE & FOOD NOBLE NIGHT odbyło się w Warszawie 20 września 2008 r. o godzinie 18.00 na Torze Wyścigów Konnych na Służewcu. Gospodarzami wieczoru byli: specjalizujący się w usługach bankowości prywatnej Noble Bank oraz spółka Noble Concierge, świadcząca usługi dla osób zamożnych.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn