Krewetki w bekonie Tao Tao
Spis treści
Autor
Składniki:
15 dużych pozbawionych pancerzy krewetek, 15 cienkich plastrów bekonu lub boczku
Składniki marynaty pikantnej:
1 łyżka sosu Sambal Oelek TaoTao
1 marynowana papryczka chili TaoTao
jako dip słodko-pikantny sos chili TaoTao,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
sok z 1 cytryny,
1 cebula szalotka,
listki mięty, pietruszka, oregano i inne ulubione zioła, sól, pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, posiekaną miętę, pietruszkę i pozostałe zioła, dodać posiekaną papryczkę chili, sos Sambal Oelek oraz pokrojoną drobno cebulkę. Do przygotowanej marynaty włożyć oczyszczone krewetki i dokładnie obtoczyć je w marynacie. Tak przygotowane odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Następnie po wyjęciu krewetek z marynaty owinąć dokładnie każdą krewetkę plasterkiem bekonu lub boczku i ułożyć na tackach do grillowania. Można pozostałą marynatą posmarować krewetki już na ruszcie. Grillować lub włożyć do piekarnika aż do zrumienienia na złocisty kolor bekonu lub boczku. Gotowe krewetki podawać ze słodko-pikantnym sosem chili. Smacznego!
Kategoria: Dania główne
Kuchnia: chińska
Smak ostry
Czas przygotowania: 30-60 min.
Ilość porcji: 4 porcje
Wersja do druku

Sposób przyrządzenia:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, posiekaną miętę, pietruszkę i pozostałe zioła, dodać posiekaną papryczkę chili, sos Sambal Oelek oraz pokrojoną drobno cebulkę. Do przygotowanej marynaty włożyć oczyszczone krewetki i dokładnie obtoczyć je w marynacie. Tak przygotowane odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Następnie po wyjęciu krewetek z marynaty owinąć dokładnie każdą krewetkę plasterkiem bekonu lub boczku i ułożyć na tackach do grillowania. Można pozostałą marynatą posmarować krewetki już na ruszcie. Grillować lub włożyć do piekarnika aż do zrumienienia na złocisty kolor bekonu lub boczku. Gotowe krewetki podawać ze słodko-pikantnym sosem chili. Smacznego!
Kategoria: Dania główne
Kuchnia: chińska
Smak ostry
Czas przygotowania: 30-60 min.
Ilość porcji: 4 porcje
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kurczak pieczony w piekarnikuWersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas