Krewetki w bekonie Tao Tao
Spis treści
Autor
Składniki:
15 dużych pozbawionych pancerzy krewetek, 15 cienkich plastrów bekonu lub boczku
Składniki marynaty pikantnej:
1 łyżka sosu Sambal Oelek TaoTao
1 marynowana papryczka chili TaoTao
jako dip słodko-pikantny sos chili TaoTao,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
sok z 1 cytryny,
1 cebula szalotka,
listki mięty, pietruszka, oregano i inne ulubione zioła, sól, pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, posiekaną miętę, pietruszkę i pozostałe zioła, dodać posiekaną papryczkę chili, sos Sambal Oelek oraz pokrojoną drobno cebulkę. Do przygotowanej marynaty włożyć oczyszczone krewetki i dokładnie obtoczyć je w marynacie. Tak przygotowane odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Następnie po wyjęciu krewetek z marynaty owinąć dokładnie każdą krewetkę plasterkiem bekonu lub boczku i ułożyć na tackach do grillowania. Można pozostałą marynatą posmarować krewetki już na ruszcie. Grillować lub włożyć do piekarnika aż do zrumienienia na złocisty kolor bekonu lub boczku. Gotowe krewetki podawać ze słodko-pikantnym sosem chili. Smacznego!
Kategoria: Dania główne
Kuchnia: chińska
Smak ostry
Czas przygotowania: 30-60 min.
Ilość porcji: 4 porcje
Wersja do druku
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, posiekaną miętę, pietruszkę i pozostałe zioła, dodać posiekaną papryczkę chili, sos Sambal Oelek oraz pokrojoną drobno cebulkę. Do przygotowanej marynaty włożyć oczyszczone krewetki i dokładnie obtoczyć je w marynacie. Tak przygotowane odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Następnie po wyjęciu krewetek z marynaty owinąć dokładnie każdą krewetkę plasterkiem bekonu lub boczku i ułożyć na tackach do grillowania. Można pozostałą marynatą posmarować krewetki już na ruszcie. Grillować lub włożyć do piekarnika aż do zrumienienia na złocisty kolor bekonu lub boczku. Gotowe krewetki podawać ze słodko-pikantnym sosem chili. Smacznego!
Kategoria: Dania główne
Kuchnia: chińska
Smak ostry
Czas przygotowania: 30-60 min.
Ilość porcji: 4 porcje
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kurczak pieczony w piekarnikuWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn