W pałacowym smaku

Turystyka gastronomiczna nie jest zjawiskiem nowym, zwłaszcza w zachodniej Europie. W Polsce też już zjednała sobie sporą grupę sympatyków, którzy tak samo wysoko cenią sobie pokarm dla ducha, jak i dla ciała. Podobnie jak w przypadku turystyki ekstremalnej czy historycznej, jeżeli za punkt wyjścia obierzemy sobie atrakcje kulinarne, kierunków wypraw może być wiele. Bądźmy jednak praktyczni: lato za nami, biesiadowanie pod gołym niebem nie należy już do przyjemności. Ale wykwintny obiad w przytulnej sali ogrzewanej stylowym paleniskiem – owszem. Restauracje w zamkach i pałacach nie mają sobie równych jako miejsce kulinarnych wycieczek chłodną jesienną porą. Gdzie ich szukać? Tam, gdzie najwięcej pałaców. Na przykład na Dolnym Śląsku.
Wychodząc z założenia, że menu w pałacowych restauracjach nie mogą się tak bardzo od siebie różnić, wybieramy się do miejsca będącego najbardziej po drodze dla gości pragnących zwiedzać wszystkie zabytki Doliny Pałaców i Ogrodów – Pałacu Paulinum w Jeleniej Górze. Witają nas wysmakowane wnętrza i, jak się za chwile okaże, równie smakowite propozycje w menu. Aura zachęca do ciepłych przekąsek, zaczynamy zatem od włoskich crostini w trzech smakach – z kurkami, mozzarella i serem pleśniowym – po czym przychodzi pora na pożywną zupę. Kuchnia pałacowa rządzi się swoimi prawami. Tu nawet bulion z warzywami smakuje wykwintnie, może dzięki dodatkom – bazylii i parmesanowi, które nadają mu niespotykany aromat.
Wybór drugiego dania to nie lada problem. Pałacowe menu są bardzo bogate i kuszą takimi nazwami, że każda z potraw aż prosi się, by jej spróbować. Komu wydaje się, że iście dworskie są tylko nazwy, jest w błędzie. Smak i sposób serwowania potraw można bez wątpienia określić mianem królewskiego. „Sznycle cielęce w sosie martini z francuskimi kluskami i zielonymi szparagami”, „Comberki królicze prosto z pieca okryte splotem z bekonu z grillowaną polentą i fasolką z wianuszkiem kurek” czy „ Stek z tuńczyka na opiekanych ziemniakach z wyrazistym sosem kaparowym i groszkiem cukrowym z Madagaskaru” to tylko niektóre z propozycji dań głównych w pałacowym menu. Bez obaw, przerost formy nad treścią nie grozi gościom restauracji w zabytkowych obiektach. Szef kuchni, który czaruje najbardziej wyszukane kompozycje i smaki, zadba o to, by każdy po wysublimowanym posiłku poczuł się naprawdę syty.
Bez deseru ani rusz. To zasada znana wszem i wobec, bez względu na to, dokąd wybieramy się na posiłek. W pałacach możemy mieć jednak tę pewność, że słodkości będą prawdziwą rozkoszą dla podniebienia, a sposób ich podania będzie miał coś z dzieła sztuki. Tiramisu czy strudel gruszkowy brzmią znajomo? Być może, ale zanim nazwiesz się ich koneserem, zasmakuj w wersji de luxe. Teraz możesz mieć namiastkę wykwintnego menu we własnej kuchni, bowiem Radosław Górczyński, szef kuchni Pałacu Paulinum, zdradza przepis na aromatyczny strudel gruszkowy.
Strudel gruszkowy prosto z pieca pachnący świeżo tartym cynamonem prezentowany na lustrze sosu waniliowego:
-Przygotuj ciasto francuskie
- Pokrój w kostkę gruszki obrane ze skórki
-Upraż orzechy włoskie i migdały
-Posiekaj suszone śliwki i morele
-Wymieszaj owoce ze sobą i posyp świeżo tartym cynamonem i kaszą manną ( dla związania się masy)
-Owoce zwijamy w cieście francuskim w rulonik
- Smarujemy jajkiem
- Pieczemy ok. 15 min w temp. 200 stopni
-Podajemy z sosem waniliowym i tiulem karmelowym
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają Gruszki karmelizowane do mięsaCebula smażona kalorie
Ile kalorii ma kapusta z ziemniakami
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas