Każda rodzina poświęca sporo czasu i energii przygotowywaniu, podawaniu na stół i spożywaniu posiłków. Jedzenie, szczególnie dla dzieci, jest bardzo ważną czynnością, dzięki której uczą się zachowania w towarzystwie, nawiązywania kontaktów i rozwijają poczucie własnej wartości.

Czas spędzony przy stole pomaga w zacieśnianiu więzi rodzinnej, jest ponadto okazją do dzielenia się, odpoczynku, budowania wzajemnych relacji i rozwijania wrażliwości na potrzeby innych.
Po wielu latach gotowania dla dzieci i pozostałych członków rodziny przyszło nam do głowy, że rodzicom przydałaby się praktyczna, zrozumiała, przystępnie napisana książka kucharska, która uwzględniałaby dziecięce gusta i apetyty.

Książka ta przyda się podczas planowania jadłospisu, pomoże w zbilansowaniu diety, uświetnieniu codziennych obiadów lub spotkań towarzyskich. Dlatego uwzględniono w niej propozycje różnego rodzaju: przekąski, owoce, sałatki, zupy, śniadania i dania dla niemowląt. Pozostałe rozdziały zawierają przepisy na potrawy, które dzieci mogą przygotować samodzielnie, dania kuchni świata, pomysły na posiłki do zjedzenia poza domem, na wakacjach i na przyjęciach dla dzieci. Można tu zatem znaleźć propozycje, jak zastąpić niektóre produkty innymi, zdrowszymi oraz pomysły i porady dotyczące organizacji posiłków w domu i zasad zachowania się przy stole. Wydaje się, że rodzice potrzebują nie tylko dobrych książek kucharskich, ale również wskazówek, które pomogłyby im kształtować u dzieci pozytywne nastawienie do jedzenia i zdrowe nawyki żywieniowe na całe życie.

Wszystkie przepisy zostały sprawdzone w kuchni, przetestowane na dzieciach i przeanalizowane przez ekspertów od zdrowego żywienia pod kątem wartości odżywczych.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku