Świeża ryba na czysto
Wszyscy wiemy, że aby smacznie przyrządzić świeżą rybę, nie wystarczy tylko wrzucić ją na patelnię – wcześniej czeka nas jej przygotowanie. Sprawiając rybę, najczęściej kładziemy ją na stole lub desce do krojenia – czynność ta kojarzy nam się zazwyczaj z przykrym zapachem, którego później bardzo trudno pozbyć się z używanych naczyń. Zamiast szorować je w nieskończoność wybierz prostszą drogę i użyj Papieru do pieczenia PACLAN – rozłóż jego arkusz na stole i na nim sprawiaj świeżą rybę.
Papier do Pieczenia PACLAN, dzięki dwustronnej warstwie silikonu, pokrywającej go z obu stron, nie przepuszcza tłuszczu i przykrych zapachów. Ochroni nasz stół lub drewnianą deskę do krojenia przed trudnymi do wywabienia nieprzyjemnymi pozostałościami. Papier jest gruby i wytrzymały, więc nie musisz obawiać się, że zawinięte w niego odpadki rozerwą go i spowodują nieporządek.
Zamieńmy mrożonki na świeże ryby. Ułatwmy sobie życie – zastosujmy proste i praktyczne sposoby. Użyjmy Papieru do pieczenia PACLAN, a sprawianie ryby na pewno przestanie nam się kojarzyć z zapachowymi uciążliwościami.
Papier do pieczenia PACLAN: 8m x 38cm, cena: ok. 4,81 zł
Przepis na rybę zapiekaną:
Składniki:
2 porcje świeżego pstrąga
Jajko
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki śmietany
½ cytryny
Kilka gałązek koperku
Biały pieprz
1. Świeżą rybę w pierwszej kolejności należy oskrob z łusek. Dobrze jest sparzyć całą rybę wrzątkiem – łatwiej wtedy zeskrobać łuski za pomocą noża lub tarki do ryb.
2. Rozłóż spory arkusz Papieru do pieczenia PACLAN na stole lub desce do krojenia, połóż na nim rybę i zabierz się do patroszenia. Rozetnij rybę od ogona w stronę głowy i ostrożnie wyjmij wnętrzności, uważając, żeby nie przebić woreczka żółciowego, ponieważ grozi to tym, że ryba przejdzie smakiem goryczy. Jeśli ci się to przydarzy, jak najszybciej opłucz rybę i ręce pod zimną, bieżącą wodą.
3. Posprzątaj po sprawianiu ryby – zwiń arkusz Papieru do pieczenia PACLAN razem z odpadkami, uważając, by zebrać wszystkie resztki i wyrzuć wszystko do kosza na śmieci.
4. Tuszę opłucz, osusz i natrzyj solą.
5. Natłuść żaroodporne naczynie, wstaw do kuchenki na 2 min. Rybę ułóż grzbietem do góry, rozkładając części brzuszne.
6. Jajko wymieszaj z bułką tartą, posmaruj rybę i wstaw ją do mikrofalówki na 15 minut.
7. Polewaj rybę sosem ze śmietany, masła i białego pieprzu.
8. Pstrąga przełóż na talerz i udekoruj cytryną i koperkiem.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma flądra wędzonaWersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war