Torcik śmietankowy z owocami
Spis treści
Autor
Składniki:
Biszkopt:
- 8 jaj,
- szklanka cukru, - półtorej szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- torebka cukru waniliowego.
Krem:
- pół litra śmietanki kremówki,
- galaretka wiśniowa,
- łyżka żelatyny,
- pół litra kompotu z " Mieszanki kompotowej" Felco, - "Wiśnie bez pestek" Felco.
Ubić białka na sztywną pianę, wsypać cukier, cukier waniliowy i ubijać razem 10 min. Dołożyć żółtka, dobrze wymieszać i, cały czas delikatnie mieszając, dodawać obie przesiane mąki. Gdy masa będzie gładka, przełożyć ją do tortownicy wysmarowanej masłem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200-250°C około 45 min. Gdy ciasto wystygnie, przeciąć je na dwa krążki. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na krem. Galaretkę i żelatynę zalać zimnym kompotem i odstawić na 20 min., po czym lekko podgrzewać, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia, następnie również ubić. Krem delikatnie i dokładnie wymieszać z ostudzoną pianą, część masy odłożyć na miseczkę, a pozostałą przełożyć biszkopt. Gdy krem w miseczce zacznie tężeć, udekorować nim tort i dowolnie ozdobić owocami mrożonymi Felco. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego!
Ile kcal ma Galaretka truskawkowa
Ile kalorii ma kompot z agrestu
Ile kalorii ma galaretka wieprzowa z warzywami
Wersja do druku
Biszkopt:
- 8 jaj,
- szklanka cukru, - półtorej szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- torebka cukru waniliowego.
Krem:
- pół litra śmietanki kremówki,
- galaretka wiśniowa,
- łyżka żelatyny,
- pół litra kompotu z " Mieszanki kompotowej" Felco, - "Wiśnie bez pestek" Felco.
Ubić białka na sztywną pianę, wsypać cukier, cukier waniliowy i ubijać razem 10 min. Dołożyć żółtka, dobrze wymieszać i, cały czas delikatnie mieszając, dodawać obie przesiane mąki. Gdy masa będzie gładka, przełożyć ją do tortownicy wysmarowanej masłem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200-250°C około 45 min. Gdy ciasto wystygnie, przeciąć je na dwa krążki. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na krem. Galaretkę i żelatynę zalać zimnym kompotem i odstawić na 20 min., po czym lekko podgrzewać, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia, następnie również ubić. Krem delikatnie i dokładnie wymieszać z ostudzoną pianą, część masy odłożyć na miseczkę, a pozostałą przełożyć biszkopt. Gdy krem w miseczce zacznie tężeć, udekorować nim tort i dowolnie ozdobić owocami mrożonymi Felco. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ryba faszerowana w galarecie kcalIle kcal ma Galaretka truskawkowa
Ile kalorii ma kompot z agrestu
Ile kalorii ma galaretka wieprzowa z warzywami
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn