Torcik śmietankowy z owocami
Spis treści
Autor
Składniki:
Biszkopt:
- 8 jaj,
- szklanka cukru, - półtorej szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- torebka cukru waniliowego.
Krem:
- pół litra śmietanki kremówki,
- galaretka wiśniowa,
- łyżka żelatyny,
- pół litra kompotu z " Mieszanki kompotowej" Felco, - "Wiśnie bez pestek" Felco.
Ubić białka na sztywną pianę, wsypać cukier, cukier waniliowy i ubijać razem 10 min. Dołożyć żółtka, dobrze wymieszać i, cały czas delikatnie mieszając, dodawać obie przesiane mąki. Gdy masa będzie gładka, przełożyć ją do tortownicy wysmarowanej masłem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200-250°C około 45 min. Gdy ciasto wystygnie, przeciąć je na dwa krążki. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na krem. Galaretkę i żelatynę zalać zimnym kompotem i odstawić na 20 min., po czym lekko podgrzewać, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia, następnie również ubić. Krem delikatnie i dokładnie wymieszać z ostudzoną pianą, część masy odłożyć na miseczkę, a pozostałą przełożyć biszkopt. Gdy krem w miseczce zacznie tężeć, udekorować nim tort i dowolnie ozdobić owocami mrożonymi Felco. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego!
Ile kcal ma Galaretka truskawkowa
Ile kalorii ma kompot z agrestu
Ile kalorii ma galaretka wieprzowa z warzywami
Wersja do druku
Biszkopt:
- 8 jaj,
- szklanka cukru, - półtorej szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- torebka cukru waniliowego.
Krem:
- pół litra śmietanki kremówki,
- galaretka wiśniowa,
- łyżka żelatyny,
- pół litra kompotu z " Mieszanki kompotowej" Felco, - "Wiśnie bez pestek" Felco.
Ubić białka na sztywną pianę, wsypać cukier, cukier waniliowy i ubijać razem 10 min. Dołożyć żółtka, dobrze wymieszać i, cały czas delikatnie mieszając, dodawać obie przesiane mąki. Gdy masa będzie gładka, przełożyć ją do tortownicy wysmarowanej masłem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200-250°C około 45 min. Gdy ciasto wystygnie, przeciąć je na dwa krążki. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na krem. Galaretkę i żelatynę zalać zimnym kompotem i odstawić na 20 min., po czym lekko podgrzewać, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia, następnie również ubić. Krem delikatnie i dokładnie wymieszać z ostudzoną pianą, część masy odłożyć na miseczkę, a pozostałą przełożyć biszkopt. Gdy krem w miseczce zacznie tężeć, udekorować nim tort i dowolnie ozdobić owocami mrożonymi Felco. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ryba faszerowana w galarecie kcalIle kcal ma Galaretka truskawkowa
Ile kalorii ma kompot z agrestu
Ile kalorii ma galaretka wieprzowa z warzywami
Wersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników