Salami – wędlina dojrzewająca
Wędliny surowo dojrzewające należą do najdroższych, ale także najtrwalszych i najpożywniejszych wśród wędlin. Jak sama nazwa wskazuje (salare- solić) oprócz soli, ziół i naturalnych przypraw nie powinny zawierać innych składników konserwujących ani dodatków podnoszących wydajność produkcji. Ich trwałość kształtuje się w długim biologicznym procesie dojrzewania mięsa – pod wpływem bakterii oraz suszenia.
Właśnie do sprzedaży wchodzą trzy rodzaje salami - Parma, Salami z Zielonym Pieprzem oraz z Sezamem wprowadzone przez Zakłady Mięsne "Pekpol Ostrołęka". Jest to dojrzewające salami o specyficznym, unikalnym smaku i zapachu. Najwyższą jakość uzyskano poprzez dobór wysokogatunkowego mięsa wieprzowego oraz kilkutygodniowego procesu dojrzewania. Salami nie od razu trafia na sklepowe półki – najpierw wiele tygodni leżakuje w chłodnym pomieszczeniu – powoli paruje z niego woda, a smak dojrzewa. Dopiero gdy straci 1/3 wody, staje się pełnowartościowym produktem. Ponieważ nie jest poddawane obróbce cieplnej zachowuje wszelkie wartościowe kultury bakterii. Dodatkowo, w ofercie firmy Pekpol można znaleźć specjalne salami do pizzy – salami pizza oraz salami pepperoni pizza. Salami powstaje z wyselekcjonowanego kawałka mięsa i nadaje się doskonale do przyrządzenia w warunkach domowych wspaniałej włoskiej pizzy.
Salami to wyrób wymagający zaawansowanej technologii produkcji, dlatego żeby zaoferować produkt wysokiej jakości należy przeznaczyć spore nakłady na cały cykl produkcyjny. Salami najlepiej smakuje pokrojone w cienkie, niemal przezroczyste plastry. Powinniśmy przechowywać je w temperaturze 5-15 stopni w przewiewnym pomieszczeniu. W lodówce na najwyższej półce może leżeć do dwóch miesięcy. Jednak pokrojone w plasterki powinno być spożyte w ciągu 5 dni. Orientacyjna cena detaliczna salami Parma – Zakładów Mięsnych "Pekpol Ostrołęka" – 28-35 zł za kg.
Niskokaloryczna i pyszna sałata z salami
Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 15 minut
Składniki: mała główka sałaty rzymskiej, 20 dag salami Parma, 3 papryki,
30 dag pomidorów koktajlowych, 5-6 szparagów, pół pęczka bazylii, cytryna, sos winegret.
Przygotowanie: Sałatę opłukać, liście rozerwać na kawałki i włożyć do miski. Oczyszczoną paprykę pokroić w paseczki. Pomidory koktajlowe umyć, przekroić na połówki. Ugotowane i wystudzone szparagi pokroić w poziome paski. Warzywa i zwinięte w rozetki plasterki salami ułożyć na sałacie. Polać sosem winegret, lekko wymieszać. Posypać oderwanymi z gałązek listkami bazylii
i udekorować cytryną.
Porcja zawiera ok. 410 kcal.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Salceson ozorkowy czarny kalorieFasolka szparagowa mrożona kcal
Kawa rozpuszczalna z mlekiem bez cukru kcal
Ile kalorii ma makaron dwujajeczny
Wersja do druku
Szukaj
Co zrobić z jabłek?
Jabłka to niezwykle wszechstronny owoc, który można wykorzystać do przygotowania różnorodnych przetworów, cieszących podniebienie prze
Śluz ślimaka niezwykły składnik koreańskich kosmetyków
Koreańska pielęgnacja skóry od lat fascynuje miłośników beauty na całym świecie. Innowacyjne formuły, niestandardowe składniki i obietnica promiennej
Wyposażenie lodziarni – jak wybrać odpowiednie urządzenia do przechowywania i prezentacji lodów?
Prowadzenie lodziarni to nie tylko praca nad doskonaleniem receptury lodów, ale także umiejętność doboru wyposażenia, które zapewni idealne w
Jak wybrać baterię wannową oraz deszczownicę?
Dzięki bogatemu asortymentowi wyposażenia łazienek możemy dziś stworzyć funkcjonalną przestrzeń. Pomagają nam w tym nowoczesne i eleganckie baterie wan
Anti-aging w tandemie Duety składników dla jesiennego odmłodzenia
Anti-aging to jeden z priorytetów jesieni. Nasza skóra wciąż odczuwa konsekwencje letnich szaleństw, a już na horyzoncie pojawiają się Świ