Owoce maczane w czekoladzie
Składniki:
banany, truskawki, kantalupa
¼ kg czekolady białej lub ciemnej
1 łyżka masła roślinnego
wykałaczki lub szpikulce
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, obieramy banana ze skórki, kroimy kantalupę na duże kawałki. W podwójnym garnku do gotowania w kąpieli wodnej (lub w dwóch garnkach włożonych jeden do drugiego) roztapiamy czekoladę i masło roślinne, ciągle mieszając. Woda w dolnej części garnka powinna być gorąca, ale nie wrząca. Zostawiamy dolną część garnka na ogniu, a górę zdejmujemy wraz z czekoladą w środku. Nabijamy kawałki owoców na wykałaczkę lub szpikulec. ⅔ owoców maczamy w czekoladzie, pozwalając, aby jej nadwyżka skapywała do garnka. Jeśli czekolada zacznie twardnieć, z powrotem stawiamy ją na ogniu. Czekamy, aż polewa czekoladowa na owocach ostygnie i stwardnieje.
12 owocowych koreczków
Uwaga: Dobrym sposobem na ostudzenie polewy czekoladowej jest wbicie wykałaczek w owinięty folią kawałek styropianu.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn