Egzotyczne menu w twojej kuchni
Z przyjemnością przedstawiamy najbardziej popularne dania z kuchni całego świata - orientalnych, meksykańskiej i śródziemnomorskich – które możesz przyrządzić w swojej kuchni. Produkty linii Oriental, Siesta, Mexicana to półpłynne bazy smakowe do dań głównych i deserów umożliwiające szybkie i łatwe przygotowanie najpopularniejszych potraw z najbardziej cenionych kuchni świata. Aby otrzymać oryginalną potrawę wystarczy: baza smakowa KAMIS, oraz 2-3 powszechnie dostępne składniki. Czas przygotowania dań to około 15 - 30 minut. Dzięki unikalnej formie oraz bogatym recepturom, opartym na szerokiej gamie przypraw i oryginalnych dodatków smakowych, produkty KAMIS z linii Siesta, Mexicana, Oriental zapewniają uzyskanie efektu niepowtarzalnego dania, pikantnego bądź łagodnego, w ramach każdej kuchni.
Orientalne klimaty – podróż do pełni smaku
Kuchnie orientalne należą do najlepszych, najbardziej oryginalnych i aromatycznych kuchni świata. To również najbardziej popularne dania wśród wszystkich produktów z linii KAMIS Oriental Siesta Mexicana. Przyprawy i ich odpowiednie kompozycje stanowią duszę potraw kuchni chińskiej, tajskiej czy indyjskiej. Produkty KAMIS z linii Oriental zawierają unikalny zestaw przypraw charakterystycznych dla tych kuchni, które po połączeniu z innymi składnikami potrawy nadają charakterystyczny pikantno-słodki smak. Bardzo trudno jest osiągnąć ten efekt bez dobrze skomponowanych produktów.
Jednym z najpopularniejszych dań w linii Oriental jest Kurczak w indyjskim sosie curry - to pikantne danie pochodzące z Indii. Nazwa "curry" pochodzi z Indii Południowych od tamilskiego słowa "kari", oznaczającego pikantny sos do ryżu. Tradycyjne indyjskie "kari" przygotowuje się ze świeżo mielonych przypraw: kurkumy, kminu rzymskiego, kolendry, gorczycy, chili i kozieradki. W skład curry mogą również wejść: cynamon, gałka muszkatołowa, czosnek, koper włoski, kardamon, goździki, imbir oraz sól. Smak i wygląd dania jest uzależniony od proporcji tych przypraw. Kurkuma jako jeden z głównych składników nadaje potrawie żółtawy kolor.
Kurczak w indyjskim sosie curry z linii Oriental Kamis to połączenie wyjątkowego smaku egzotycznych przypraw, takich jak kolendra, kurkuma, kozieradka, kmin rzymski, goździki, imbir, cynamon. W ciągu 20 minut, bo tyle trwa czas przygotowania potrawy z bazą smakową Oriental, można wyczarować na talerzu oryginalne, aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Dla urozmaicenia smaku, do kurczaka można dodać rodzynki, dzięki czemu potrawa zyskuje lekko słodkawy smak. Do gotowego Kurczaka w indyjskim sosie curry można dodać jogurt naturalny, który jest nieodłącznym dodatkiem indyjskich potraw.
W linii Oriental dostępne są również popularne dania główne z kuchni tajskiej i chińskiej: Kurczak w sosie imbirowo-sojowym oraz Indyk w tajskim sosie curry oraz deser - Banany w cieście o smaku miodowym – jest to najpopularniejszy z deserów w tych liniach.
Czy powidła śliwkowe to dobry dodatek do mięsa?
Kuchnia meksykańska jest niezwykle popularna w naszym kraju z uwagi na łatwe w przygotowaniu potrawy o pikantnym smaku z dużą ilością chili, pieprzu i papryki. Specyfika kuchni meksykańskiej polega na połączeniu wszystkich smaków: kwaśnego, słodkiego, ostrego, słonego i gorzkiego.
Właśnie z łączenia przeciwstawnych smaków powstała najpopularniejsza potrawa w linii Mexicana Kamis - Schab w sosie barbecue. Jest to jedna z ulubionych dań mieszkańców Teksasu oraz północnej części Meksyku. O charakterze dania decyduje unikalny sos na bazie powideł śliwkowych, aromatu salsy i pieprzu czarnego, z dodatkiem innych przypraw. Powidła śliwkowe z mięsem smakują wyśmienicie i tworzą idealną kompozycje. Nadaje one podsmażonym kawałkom mięsa schabowego charakterystycznego, lekko słodkiego smaku. Aby potrawa uzyskała prawdziwie teksański charakter, można do niej dodać czerwoną paprykę, a całość udekorować odrobiną gęstej śmietany. Schab w sosie barbecue wyśmienicie smakuje podany z opiekanymi ziemniakami. Wystarczy 20 minut i baza smakowa KAMIS, by przyrządzić pyszny schab w aromatycznym, aksamitnym, śliwkowym sosie barbecue.
W linii Mexicana, dostępne są również inne popularne dania kuchni meksykańskiej, tj.: Tortilla z mięsem i z fasolą, Kurczak po meksykańsku, Danie meksykańskie z mięsem i fasolą, oraz deser – Flan o smaku karmelowym.
Hiszpańska różnorodność w kuchni. Kilka słów o paelli
Paella z kurczakiem to najpopularniejsze danie w linii Siesta. Paella to hiszpańska potrawa pochodząca z Walencji, w wersji oryginalnej z owocami morza. Powstała w bardzo wielu odmianach. Podstawowa wersja dania składa się z ryżu i warzyw. Dodatkowo ryż i warzywa można zmieszać z drobiem, mięsem królika lub rozmaitymi owocami morza. Zaliczana do najbardziej udanych potraw hiszpańskich, ze względu na walory smakowe jest jedną z najlepiej znanych na świecie potraw pochodzących z Hiszpanii. Nazwa potrawy pochodzi od paellery, czyli katalońskiej nazwy dużej patelni, na której jest ona zazwyczaj przygotowywana. Paella z kurczakiem z linii Siesta to potrawa z ryżu, chrupiących warzyw i mięsa kurczaka przyprawiona charakterystyczną mieszanką aromatycznych ziół, przypraw i innych dodatków m.in. białego wina, kurkumy, słodkiej papryki i pieprzu. Aby zbliżyć się do pierwowzoru z Walencji, miłośnicy owoców morza mogą dodać do potrawy małże, krewetki i kalmary. Pomysłów na wzbogacenie tego dania jest wiele – można do niego dodać paprykę czerwoną, zielony groszek, kiełbaski Chorizzo oraz cukinię pokrojoną w talarki. W ciągu 20 minut można wyczarować bardzo różnorodne, aromatyczne danie. Oczywiście z Paella z kurczaka Kamis. W linii Siesta dostępne są również inne popularne dania kuchni śródziemnomorskiej, tj.: Zapiekanka grecka z mięsem i bakłażanem, Risotto z parmezanem, oraz Włoski deser waniliowy, Panna Cotta.
A na deser…
Banany w cieście o smaku miodowym to najpopularniejszy z gamy deserów w liniach Oriental Siesta Mexicana. Banany smażone na złoto w aromatycznym, chrupiącym cieście są jednym z ulubionych deserów mieszkańców Państwa Środka. Również Polacy ulegli smakowi tego oryginalnego deseru – jest u nas coraz popularniejszy. Receptury na przyrządzanie tego specjału pochodzą z południowej części Chin. Banany w cieście o smaku miodowym z linii Oriental to słodkie ciasto do zapiekania bananów, wzbogacone według starych chińskich receptur szczyptą cynamonu, kardamonu, roztartego korzenia imbiru, skórką cytryny i aromatem miodu. Otoczone ciastem, usmażone na złoto i posypane prażonymi płatkami migdałów banany stworzą niepowtarzalną ucztę dla zmysłów. Do deseru można dodać lody waniliowe…
Rekomendowane ceny:
Bazy smakowe Oriental Siesta, Mexicana Kamis – dania: 3,39 zł
Bazy smakowe Oriental Siesta, Mexicana Kamis – desery: 2,25 zł
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Udziec z indyka pieczony kcalIle kalorii ma kalmary w cieście
Ile kalorii ma ugotowany ziemniak
Ile kalorii ma bakłażan
Ile kalorii ma tort migdałowy
Ile kalorii ma makaron z kiełbasą
Wersja do druku
Szukaj
Co zrobić z jabłek?
Jabłka to niezwykle wszechstronny owoc, który można wykorzystać do przygotowania różnorodnych przetworów, cieszących podniebienie prze
Śluz ślimaka niezwykły składnik koreańskich kosmetyków
Koreańska pielęgnacja skóry od lat fascynuje miłośników beauty na całym świecie. Innowacyjne formuły, niestandardowe składniki i obietnica promiennej
Wyposażenie lodziarni – jak wybrać odpowiednie urządzenia do przechowywania i prezentacji lodów?
Prowadzenie lodziarni to nie tylko praca nad doskonaleniem receptury lodów, ale także umiejętność doboru wyposażenia, które zapewni idealne w
Jak wybrać baterię wannową oraz deszczownicę?
Dzięki bogatemu asortymentowi wyposażenia łazienek możemy dziś stworzyć funkcjonalną przestrzeń. Pomagają nam w tym nowoczesne i eleganckie baterie wan
Anti-aging w tandemie Duety składników dla jesiennego odmłodzenia
Anti-aging to jeden z priorytetów jesieni. Nasza skóra wciąż odczuwa konsekwencje letnich szaleństw, a już na horyzoncie pojawiają się Świ