Szukasz inspiracji w kuchni? Dań, które są zarazem, egzotyczne, łatwe w przygotowaniu i pyszne? A może marzyłaś kiedyś o flircie z niezwykle aromatycznymi potrawami, które przeniosłyby Cię w różnorodny i niecodzienny świat smaków? Odpowiedzią na kulinarne poszukiwania są linie Oriental Siesta Mexicana Kamis. Linia obejmuje bogaty wybór dań głównych i najbardziej popularne desery z różnych stron świata. Produkty, które już zadomowiły się na rynku, teraz zyskały polskie nazwy.

Z przyjemnością przedstawiamy najbardziej popularne dania z kuchni całego świata - orientalnych, meksykańskiej i śródziemnomorskich – które możesz przyrządzić w swojej kuchni.  Produkty linii Oriental, Siesta, Mexicana to półpłynne bazy smakowe do dań głównych i deserów umożliwiające szybkie i łatwe przygotowanie najpopularniejszych potraw z najbardziej cenionych kuchni świata. Aby otrzymać oryginalną potrawę wystarczy: baza smakowa KAMIS, oraz 2-3 powszechnie dostępne składniki. Czas przygotowania dań to około 15 - 30 minut. Dzięki unikalnej formie oraz bogatym recepturom, opartym na szerokiej gamie przypraw i oryginalnych dodatków smakowych, produkty KAMIS z linii Siesta, Mexicana, Oriental zapewniają uzyskanie efektu niepowtarzalnego dania, pikantnego bądź łagodnego, w ramach każdej kuchni.

Orientalne klimaty – podróż do pełni smaku

Kuchnie orientalne należą do najlepszych, najbardziej oryginalnych i aromatycznych kuchni świata. To również najbardziej popularne dania wśród wszystkich produktów z linii KAMIS Oriental Siesta Mexicana. Przyprawy i ich odpowiednie kompozycje stanowią duszę potraw kuchni chińskiej, tajskiej czy indyjskiej. Produkty KAMIS z linii Oriental zawierają unikalny zestaw przypraw charakterystycznych dla tych kuchni, które po połączeniu z innymi składnikami potrawy nadają charakterystyczny pikantno-słodki smak. Bardzo trudno jest osiągnąć ten efekt bez dobrze skomponowanych produktów.

Jednym z najpopularniejszych dań w linii Oriental jest Kurczak w indyjskim sosie curry - to pikantne danie pochodzące z Indii. Nazwa "curry" pochodzi z Indii Południowych od tamilskiego słowa "kari", oznaczającego pikantny sos do ryżu. Tradycyjne indyjskie "kari" przygotowuje się ze świeżo mielonych przypraw: kurkumy, kminu rzymskiego, kolendry, gorczycy, chili i kozieradki. W skład curry mogą również wejść: cynamon, gałka muszkatołowa, czosnek, koper włoski, kardamon, goździki, imbir oraz sól. Smak i wygląd dania jest uzależniony od proporcji tych przypraw. Kurkuma jako jeden z głównych składników nadaje potrawie żółtawy kolor.

Kurczak w indyjskim sosie curry z linii Oriental Kamis to połączenie wyjątkowego smaku egzotycznych przypraw, takich jak kolendra, kurkuma, kozieradka, kmin rzymski, goździki, imbir, cynamon. W ciągu 20 minut, bo tyle trwa czas przygotowania potrawy z bazą smakową Oriental, można wyczarować na talerzu oryginalne, aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Dla urozmaicenia smaku, do kurczaka można dodać rodzynki, dzięki czemu potrawa zyskuje lekko słodkawy smak. Do gotowego Kurczaka w indyjskim sosie curry można dodać jogurt naturalny, który jest nieodłącznym dodatkiem indyjskich potraw.

W linii Oriental dostępne są również popularne dania główne z kuchni tajskiej i chińskiej: Kurczak w sosie imbirowo-sojowym oraz Indyk w tajskim sosie curry oraz deser - Banany w cieście o smaku miodowym – jest to najpopularniejszy z deserów w tych liniach.

Czy powidła śliwkowe to dobry dodatek do mięsa?

Kuchnia meksykańska jest niezwykle popularna w naszym kraju z uwagi na łatwe w przygotowaniu potrawy o pikantnym smaku z dużą ilością chili, pieprzu i papryki. Specyfika kuchni meksykańskiej polega na połączeniu wszystkich smaków: kwaśnego, słodkiego, ostrego, słonego i gorzkiego.
 Właśnie z łączenia przeciwstawnych smaków powstała najpopularniejsza potrawa w linii Mexicana Kamis - Schab w sosie barbecue. Jest to jedna z ulubionych dań mieszkańców Teksasu oraz północnej części Meksyku. O charakterze dania decyduje unikalny sos na bazie powideł śliwkowych, aromatu salsy i pieprzu czarnego, z dodatkiem innych przypraw. Powidła śliwkowe z mięsem smakują wyśmienicie i tworzą idealną kompozycje. Nadaje one podsmażonym kawałkom mięsa schabowego charakterystycznego, lekko słodkiego smaku. Aby potrawa uzyskała prawdziwie teksański charakter, można do niej dodać czerwoną paprykę, a całość udekorować odrobiną gęstej śmietany. Schab w sosie barbecue wyśmienicie smakuje podany z opiekanymi ziemniakami. Wystarczy 20 minut i baza smakowa KAMIS, by przyrządzić pyszny schab w aromatycznym, aksamitnym, śliwkowym sosie barbecue.
W linii Mexicana, dostępne są również inne popularne dania kuchni meksykańskiej, tj.: Tortilla z mięsem i z fasolą, Kurczak po meksykańsku, Danie meksykańskie z mięsem i fasolą, oraz deser – Flan o smaku karmelowym.

Hiszpańska różnorodność w kuchni. Kilka słów o paelli


Paella z kurczakiem to najpopularniejsze danie w linii Siesta. Paella to hiszpańska potrawa pochodząca z Walencji, w wersji oryginalnej z owocami morza. Powstała w bardzo wielu odmianach. Podstawowa wersja dania składa się z ryżu i warzyw. Dodatkowo ryż i warzywa można zmieszać z drobiem, mięsem królika lub rozmaitymi owocami morza. Zaliczana do najbardziej udanych potraw hiszpańskich, ze względu na walory smakowe jest jedną z najlepiej znanych na świecie potraw pochodzących z Hiszpanii. Nazwa potrawy pochodzi od paellery, czyli katalońskiej nazwy dużej patelni, na której jest ona zazwyczaj przygotowywana. Paella z kurczakiem z linii Siesta to potrawa z ryżu, chrupiących warzyw i mięsa kurczaka przyprawiona charakterystyczną mieszanką aromatycznych ziół, przypraw i innych dodatków m.in. białego wina, kurkumy, słodkiej papryki i pieprzu. Aby zbliżyć się do pierwowzoru z Walencji, miłośnicy owoców morza mogą dodać do potrawy małże, krewetki i kalmary. Pomysłów na wzbogacenie tego dania jest wiele – można do niego dodać paprykę czerwoną, zielony groszek, kiełbaski Chorizzo oraz cukinię pokrojoną w talarki. W ciągu 20 minut można wyczarować bardzo różnorodne, aromatyczne danie. Oczywiście z Paella z kurczaka Kamis. W linii Siesta dostępne są również inne popularne dania kuchni śródziemnomorskiej, tj.: Zapiekanka grecka z mięsem i bakłażanem, Risotto z parmezanem, oraz Włoski deser waniliowy, Panna Cotta.

A na deser…
Banany w cieście o smaku miodowym to najpopularniejszy z gamy deserów w liniach Oriental Siesta Mexicana. Banany smażone na złoto w aromatycznym, chrupiącym cieście są jednym z ulubionych deserów mieszkańców Państwa Środka. Również Polacy ulegli smakowi tego oryginalnego deseru – jest u nas coraz popularniejszy. Receptury na przyrządzanie tego specjału pochodzą z południowej części Chin. Banany w cieście o smaku miodowym z linii Oriental to słodkie ciasto do zapiekania bananów, wzbogacone według starych chińskich receptur szczyptą cynamonu, kardamonu, roztartego korzenia imbiru, skórką cytryny i aromatem miodu. Otoczone ciastem, usmażone na złoto i posypane prażonymi płatkami migdałów banany stworzą niepowtarzalną ucztę dla zmysłów. Do deseru można dodać lody waniliowe…


Rekomendowane ceny:
Bazy smakowe Oriental Siesta, Mexicana Kamis – dania: 3,39 zł
Bazy smakowe Oriental Siesta, Mexicana Kamis – desery: 2,25 zł















Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Udziec z indyka pieczony kcal
Ile kalorii ma kalmary w cieście
Ile kalorii ma ugotowany ziemniak
Ile kalorii ma bakłażan
Ile kalorii ma tort migdałowy
Ile kalorii ma makaron z kiełbasą

Wersja do druku