Aromatyczne mięsa – sposób na zimę
Spis treści
Autor
Zimą, kiedy za oknem trzaska mróz, potrzebujemy więcej kalorii, chętniej niż w innych porach roku sięgamy też po potrawy ciepłe. Wśród zimowych, energetycznych potraw szczególne miejsce zajmują mięsa – pieczone, duszone czy smażone. Za pomocą Marynat do mięs Appetita praktycznie każdy może dodać im niepowtarzalnego aromatu, małym nakładem sił i czasu.
Wersja do druku
Wydawać by się mogło, że w ciągu zimy, oprócz braku słońca, skazani jesteśmy także na niedosyt aromatów. Na łąkach i w parkach brak pachnących kwiatów, przydomowe sady i ogródki także straszą pustkami. Dlatego warto zadbać, aby nasze zmysły pieściły chociaż codzienne posiłki. Jako, że zimą jadamy zwykle bardziej kalorycznie niż latem i chętniej sięgamy po mięsa, z nich właśnie możemy uczynić prawdziwe przysmaki. Dzięki linii Marynat do mięs Appetita nie będzie to wcale wymagało ponadprzeciętnych umiejętności kucharskich. Wystarczy rozmieszać wybraną marynatę w odrobinie oliwy, namoczyć w niej mięso, a potem podsmażyć je lub poddusić. Do wyboru mamy Marynatę Staropolską Appetita, Marynatę Pikantną Appetita oraz Marynatę Klasyczną Appetita.
Mieszanka przyprawowa jest udana, jeśli pozwala na przygotowanie smacznej potrawy bez potrzeby dodawania do niej kolejnych, dodatkowych ziół i korzeni. – mówi Magdalena Sarnowska, Brand Manager w firmie Ziołopex. – Osoba, która sięga po taką mieszankę powinna móc oszczędzić czas, nie rezygnując z wielowymiarowego aromatu dania. Sięgając po tylko jedną torebkę dowolnej Marynaty do mięs Appetita, można swoim potrawom nadać jednocześnie zapach i smak bardzo wielu ziół i korzeni, dobranych w idealnych, zrównoważonych proporcjach.
W skład wszystkich Marynat do mięs Appetita wchodzą między innymi pobudzający trawienie czosnek, mielone owoce jałowca wprowadzające nutę słodkawo-żywicznego smaku oraz balsamiczną, leśną nutę zapachową i majeranek, zioło wytrawne, rozgrzewające. Marynata Staropolska, zawierająca m.in. szałwię, kurkumę i gorczycę to propozycja dla miłośników aromatów korzennych. Zdecydowana w smaku Marynata pikantna z chilli i papryką spodoba się osobom, które lubią aromaty ostrzejsze. Najbardziej uniwersalną propozycją jest zaś Marynata klasyczna z papryką słodką, rozmarynem i goździkami. Marynaty Appetita nadają się np. do szaszłyków czy pieczeni, czyli zarówno do dań obiadowych, jak i do podawanych jako przystawki.
Warto wiedzieć, że w kuchni polskiej mięso aromatyzuje się od czasów najdawniejszych. Za pierwszych Piastów głębi smaku dodawano mu za pomocą cebuli, czosnku, mięty, jałowca, lebiody, liści wiśni i dębu a także miodu. Nie były to jednak jeszcze marynaty z prawdziwego zdarzenia – te pojawiły się nad Wisłą w XVIII wieku, wraz z ekspansją na nasze tereny kultury i kuchni francuskiej. Sprowadzani na dwory szlacheckie kucharze Francuzi sprawili, że podniebienia naszych przodków stały się delikatniejsze. Zagraniczni mistrzowie kuchni zamiast, jak wcześniej, po prostu przyprawiać mocno potrawy, zaczęto skupiać się na zrównoważeniu ich aromatów, dodaniu im głębi. Doceniono marynowanie, gdyż pomaga ono "dojrzeć" mięsom, dodając im wykwintnego smaku i zapachu. Powoduje też, że kruszeją. Ma to znaczenie zwłaszcza przy ciemniejszych, twardych mięsach pochodzących ze starszych zwierząt oraz kawałkach dłużej przechowywanych, którym w ten sposób można dodać delikatności.
Marynaty Appetita są uniwersalne – nadają się do każdego rodzaju mięsa. Kawałek, któremu chcemy dodać aromatu, wystarczy pozostawić w Marynacie do mięs Appetita maksymalnie na dobę – tymczasem przy wielu innych marynatach potrzeba na to nawet kilku dni. To szybkie i proste.
Zatem – w mroźne zimowe wieczory ogrzewajmy swoje zmysły aromatami smakowitych dań. Z Marynatami do mięs Appetita.
Mieszanka przyprawowa jest udana, jeśli pozwala na przygotowanie smacznej potrawy bez potrzeby dodawania do niej kolejnych, dodatkowych ziół i korzeni. – mówi Magdalena Sarnowska, Brand Manager w firmie Ziołopex. – Osoba, która sięga po taką mieszankę powinna móc oszczędzić czas, nie rezygnując z wielowymiarowego aromatu dania. Sięgając po tylko jedną torebkę dowolnej Marynaty do mięs Appetita, można swoim potrawom nadać jednocześnie zapach i smak bardzo wielu ziół i korzeni, dobranych w idealnych, zrównoważonych proporcjach.
W skład wszystkich Marynat do mięs Appetita wchodzą między innymi pobudzający trawienie czosnek, mielone owoce jałowca wprowadzające nutę słodkawo-żywicznego smaku oraz balsamiczną, leśną nutę zapachową i majeranek, zioło wytrawne, rozgrzewające. Marynata Staropolska, zawierająca m.in. szałwię, kurkumę i gorczycę to propozycja dla miłośników aromatów korzennych. Zdecydowana w smaku Marynata pikantna z chilli i papryką spodoba się osobom, które lubią aromaty ostrzejsze. Najbardziej uniwersalną propozycją jest zaś Marynata klasyczna z papryką słodką, rozmarynem i goździkami. Marynaty Appetita nadają się np. do szaszłyków czy pieczeni, czyli zarówno do dań obiadowych, jak i do podawanych jako przystawki.
Warto wiedzieć, że w kuchni polskiej mięso aromatyzuje się od czasów najdawniejszych. Za pierwszych Piastów głębi smaku dodawano mu za pomocą cebuli, czosnku, mięty, jałowca, lebiody, liści wiśni i dębu a także miodu. Nie były to jednak jeszcze marynaty z prawdziwego zdarzenia – te pojawiły się nad Wisłą w XVIII wieku, wraz z ekspansją na nasze tereny kultury i kuchni francuskiej. Sprowadzani na dwory szlacheckie kucharze Francuzi sprawili, że podniebienia naszych przodków stały się delikatniejsze. Zagraniczni mistrzowie kuchni zamiast, jak wcześniej, po prostu przyprawiać mocno potrawy, zaczęto skupiać się na zrównoważeniu ich aromatów, dodaniu im głębi. Doceniono marynowanie, gdyż pomaga ono "dojrzeć" mięsom, dodając im wykwintnego smaku i zapachu. Powoduje też, że kruszeją. Ma to znaczenie zwłaszcza przy ciemniejszych, twardych mięsach pochodzących ze starszych zwierząt oraz kawałkach dłużej przechowywanych, którym w ten sposób można dodać delikatności.
Marynaty Appetita są uniwersalne – nadają się do każdego rodzaju mięsa. Kawałek, któremu chcemy dodać aromatu, wystarczy pozostawić w Marynacie do mięs Appetita maksymalnie na dobę – tymczasem przy wielu innych marynatach potrzeba na to nawet kilku dni. To szybkie i proste.
Zatem – w mroźne zimowe wieczory ogrzewajmy swoje zmysły aromatami smakowitych dań. Z Marynatami do mięs Appetita.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war