Szafranowe naleśniki nadziewane jabłkami z orzeszkami pini i migdałami

Składniki:
Mleko 500ml
Mąka 200g
Jaja 2szt
Olej 100 ml
Cukier 100g
Jabłka 2-3 szt.
Orzeszki pini 75g
Migdały płatki 30g
Likier pomarańczowy 100ml
Masło 100 g
Przyprawy Kamis:
Szafran nitki Kamis ½ op
Cynamon kora Kamis ¼ op
Jaja, mleko, mąkę dokładnie wymieszać, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki oleju i szafran. Z otrzymanego ciasta smażyć cienkie naleśniki.
Jabłka obrać pokroić w cienkie cząstki podsmażyć na maśle dodać łyżkę cukru, orzeszki pini i startą korę cynamonu. Naleśniki napełnić przygotowanym farszem. Pozostałe masło roztopić na patelni, dodać resztę cukru, lekko skarmelizować. Następnie wlać likier pomarańczowy i podgrzewać do uzyskania konsystencji sosu. Podgrzane naleśniki polać przygotowanym sosem i posypać prażonymi migdałami.

Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas