Szafranowe naleśniki nadziewane jabłkami z orzeszkami pini i migdałami
Składniki:
Mleko 500ml
Mąka 200g
Jaja 2szt
Olej 100 ml
Cukier 100g
Jabłka 2-3 szt.
Orzeszki pini 75g
Migdały płatki 30g
Likier pomarańczowy 100ml
Masło 100 g
Przyprawy Kamis:
Szafran nitki Kamis ½ op
Cynamon kora Kamis ¼ op
Jaja, mleko, mąkę dokładnie wymieszać, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki oleju i szafran. Z otrzymanego ciasta smażyć cienkie naleśniki.
Jabłka obrać pokroić w cienkie cząstki podsmażyć na maśle dodać łyżkę cukru, orzeszki pini i startą korę cynamonu. Naleśniki napełnić przygotowanym farszem. Pozostałe masło roztopić na patelni, dodać resztę cukru, lekko skarmelizować. Następnie wlać likier pomarańczowy i podgrzewać do uzyskania konsystencji sosu. Podgrzane naleśniki polać przygotowanym sosem i posypać prażonymi migdałami.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn