Historia uprawy szpinaku w Europie sięga IX wieku. To nietypowe, wyglądem przypominające sałatę warzywo pochodzi z Persji, skąd za pośrednictwem Arabów dotarło do Hiszpanii. Od tej pory szpinak nieprzerwanie gości na europejskich stołach. Jest podawany na różne sposoby: można go gotować, smażyć lub serwować na surowo.
O dobroczynnym wpływie szpinaku na zdrowie i samopoczucie wiedziano już w przeszłości. Prawdziwą popularność zyskał on dzięki zakonnicom, które chorym w przytułkach podawały wino szpinakowe. Dzięki niemu, chorzy szybciej odzyskiwali siły i witalność. To zielone warzywo zawiera niemal wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju, takie jak magnez, sód, potas, wapń, mangan i żelazo. Jest także źródłem wielu cennych witamin.

Wszystkim, którzy cenią sobie niebanalne połączenia, Hortex proponuje dwie nowe kompozycje smakowe Szpinak w sosie śmietanowym i Szpinak w sosie serowym, które doskonale nadają się jako samodzielne danie, ale również do tart, naleśników, pierogów lub zup. Dla wszystkich, którzy używają w kuchni wyobraźni i pragną urozmaicić codzienne menu, szpinak liście z sosami może stać się inspiracją do kulinarnej zabawy.



Szpinak w sosie śmietanowym, Szpinak w sosie serowym
Waga: 450g; Sugerowana cena detaliczna ok. 5,00 zł.






Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Naleśniki z serem smażone kalorie

Wersja do druku