Prezentujemy przepis na pyszny deser, jakim jest gruszka nadziewana orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem. Przygotowanie zajmuje 30 minut.

Składniki:

gruszka 4 szt.
orzechy włoskie 200g
rodzynki 100g
miód 50ml
brandy 25ml
cukier 200g
smietana 30% 100ml
białe wino 250ml
woda 1 l

Produkty Kamis:
Kardanom owoce Kamis 1 op.
Cynamon kora Kamis ½ op.
Szafran nitki Kamis 1 op.

Do wody dodać wino, 125g cukru, cynamon korę, ½ op. kardamonu, ugotować syrop. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować gruszki w syropie ok. 5 min. Do orzechów dodać rodzynki, miód, brandy, ½ op. kardamonu. Gruszki wyjąć z syropu, włożyć do nich przygotowany farsz. Podawać z sosem karmelowym, posypane nitkami szafranu.

Sos karmelowy: Cukier roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać.







Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku