Gruszka nadziewana orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem
Składniki:
gruszka 4 szt.
orzechy włoskie 200g
rodzynki 100g
miód 50ml
brandy 25ml
cukier 200g
smietana 30% 100ml
białe wino 250ml
woda 1 l
Produkty Kamis:
Kardanom owoce Kamis 1 op.
Cynamon kora Kamis ½ op.
Szafran nitki Kamis 1 op.
Do wody dodać wino, 125g cukru, cynamon korę, ½ op. kardamonu, ugotować syrop. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować gruszki w syropie ok. 5 min. Do orzechów dodać rodzynki, miód, brandy, ½ op. kardamonu. Gruszki wyjąć z syropu, włożyć do nich przygotowany farsz. Podawać z sosem karmelowym, posypane nitkami szafranu.
Sos karmelowy: Cukier roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Niacynamid – wszechstronny składnik w dziedzinie pielęgnacji skóry
Niacynamid, znany również jako witamina B3 lub PP, stał się jednym z najpopularniejszych składników w kosmetologii. Jego wszechstronność, de
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk