Sałatka ryżowa
Składniki:
1 szklanka ryżu długoziarnistego
olej z orzeszków ziemnych lub inny olej roślinny
1 łyżka miodu
szczypta zmielonej gorczycy
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżeczki maku
1 duża pomarańcza bez pestek (nowelina) obrana i podzielona na cząstki
225 g kostek ananasa, odsączonego
½ szklanki pokrojonych na plasterki truskawek
Sposób przygotowania:
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeszcze ciepły przekładamy do dużej miski. Dodajemy 1 łyżkę oleju i mieszamy. Studzimy. W osobnej misce łączymy miód, gorczycę, sól do smaku oraz ocet i mieszamy aż miód się rozpuści. Mieszając lub ubijając, stopniowo dodajemy ¼ szklanki oleju. Wsypujemy mak i polewamy sosem ryż. Dodajemy pomarańczę, ananasa i pokrojone w plasterki truskawki. Mieszamy i podajemy.
4 porcje
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war