Przedstawiamy pomysł na świąteczny przepis, na faszerowanego karpia z rodzynkami. Porcja dla 4-6 osób. Czas przygotowania wynosi 75 min.

Składniki:

Karp filet 3 szt. (duży )
Rodzynki 100 g
Jaja 2 szt.
Śmietana 30% 50 ml.
Brandy 30 ml.
Cebula 1szt
Olej 2-3 łyżki

Przyprawy Kamis:

Majeranek
Pieprz cytrynowy
Przyprawa do ryb
Sól morska  

Filet z karpia umyć, oczyścić, zdjąć skórę, ale tak aby zostało na niej część mięsa. Oddzielone mięso z karpia przepuścić przez maszynkę, dodać jaja, śmietanę, brandy, rodzynki, i pokrojoną wcześniej w kostkę i podsmażoną na oleju cebulkę. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem, przyprawą do ryb, solą i wyrobić jednolitą masę. Całość ułożyć na skórach i zawinąć a filię spożywczą. Gotować w brytfance ok. 35 min, wyjąć i wystudzić.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile gotować karpia w galarecie
Ile kalorii ma cebula smażona

Wersja do druku