Oferta mrożonek Felco odkryje przed nami smaki różnych zakątków świata. W kulinarnej wędrówce udajmy się na chwilę do kilku regionów Francji. Wśród malowniczych krain Francji Prowansja, Bretania i Nicea to regiony, które ujmują idyllicznym krajobrazem gajów oliwnych, rybackich wiosek-miasteczek i ich bogatej historii zapisanej również na kartach kulinarnych ksiąg. Wyrafinowana kuchnia francuska służy za wzór zdrowego stylu życia, a swą lekkość i wykwintność zawdzięcza w głównej mierze warzywom i ziołom. Dania gotowe Felco: Bretania, Kurczak po prowansalsku oraz Nicea, nawiązując do regionalnych francuskich receptur, przeniosą wszystkich smakoszy w niezapomnianą kulinarną wycieczkę po malowniczych regionach Francji.

Nicea zachwyca swoim nadmorskim klimatem, zapachem uprawianych cytrusów, winorośli i kwiatów. Wśród niezliczonych kafejek, na stołach królują wino i warzywa. Wśród nich można spotkać cukinię, fasolę szparagową, marchew, paprykę, cebulę i kukurydzę. Tworzą one harmonię smaków, którą odnajdziemy również w Mieszance warzywnej "Nicea". Jej smak wzbogaca kalafior Romanesco, który oddaje niepowtarzalność nicejskiej kuchni. Jasnozielone różyczki kalafiora przypominają kształtem minarety i odznaczają się wyjątkowym składem odżywczym. Dużo w nim prowitamin A i witamin z grupy B. Aby serwować Mieszankę warzywną "Nicea" w prawdziwie francuskim wydaniu, należy polać ją delikatnym sosem typu winegret. Można ją również wzbogacić smakiem serów, ryb, makaronów i aromatycznych przypraw.

Prowansja położona w południowo - wschodniej części Francji wpisuje się w jej krajobraz nie tylko idyllicznymi wioskami, samotnymi zatokami i bajkowymi zakątkami Lazurowego Wybrzeża, ale przede wszystkim specyficzną kuchnią. Ceni się tu między innymi delikatne mięso z kurczaka. Propozycja Felco na gotowe danie z "Kurczaka po prowansalsku" czerpie z bogatej tradycji podawania go wraz z brokułami, marchewką, kukurydzą i z dodatkiem sosu. Specjalna receptura sosu opiera się na połączeniu ziół zbieranych na wzgórzach Prowansji takich jak: oregano, tymianek, cząber, rozmaryn i majeranek. "Kurczak po prowansalsku" Felco jest daniem gotowym i łatwym do przyrządzenia. Zawartość torebki wystarczy wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju aby po chwili zakosztować smaku Prowansji. Danie można podawać z ryżem lub makaronem.

Mieszkańcy Bretanii - krainy położonej na surowym półwyspie nad Atlantykiem cenią natomiast nowatorstwo. Kuchnia bretońska czerpie ze swej bogatej celtyckiej przeszłości, a jej prawdziwym skarbem jest fasolka. Oryginalna receptura fasolki "a la bretonne", czyli po bretońsku, składa się z kawałeczków pomidorów, marchwi, cebuli oraz pora, selera i sosu pomidorowego. Taki jej skład odzwierciedla opakowanie Mieszanki warzywnej z sosem "Bretania" Felco. Stanowi ona łatwy i szybki sposób na syte i pełnowartościowe danie. Mieszkańcy miasta Paimpol, słynącego w Bretanii z uprawy białej odmiany fasoli, od wieków uważają ją za wysokobiałkowy rarytas, twierdząc, że świat kręci się tylko wokół pełnego fasoli talerza.

Dostępność sprzedaży:
Mieszanka warzywna "Nicea" (skład: cukinia, fasola szparagowa, marchew, kalafior Romanesco, papryka, cebula, kukurydza) kosztuje ok. 3,60 zł.
Mieszanka warzywna z sosem "Bretania" (skład: fasola ziarno, pomidory, marchew, cebula, por, seler, sos pomidorowy) kosztuje ok. 3,90 zł.
"Kurczak po prowansalsku" (skład: brokuły, marchew, kukurydza, mięso - piersi z kurczaka) kosztuje ok. 9,50 zł.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma fasolka po bretońsku
Kalafior gotowany z bułką tartą kcal
Rosół na piersiach z kurczaka kalorie
Kergulena jak przyrządzić
Cukinia gotowana kcal

Wersja do druku