Mieszanki bezglutenowe FINMAX
Spis treści
Autor Materiały prasowe
Sposób na zdrowe i smakowite wypieki domowe
Produkty szwedzkiej firmy FINAX od ponad 30 lat cieszą się w wielu krajach Europy niezmiennym uznaniem osób będących na diecie bezglutenowej. Teraz dostępne są również w Polsce. W ofercie FINAX-u znajdują się m.in. mieszanki mączne na bazie skrobi pszennej. Służą one do domowego wypieku pieczywa oraz innych wyrobów kulinarnych i cukierniczych, wymagających użycia zwykłej mąki - zakazanej dla osób nietolerujących glutenu. Dzięki zastosowaniu mieszanek mącznych FINAX wszyscy "bezglutenowcy" mogą cieszyć się wyśmienitym smakiem zdrowego, domowego pieczywa oraz innych wypieków i potraw.
Dietę bezglutenową są zmuszone stosować osoby cierpiące na alergie pokarmowe, choroby związane z nietolerancją glutenu, a przede wszystkim na celiakię (glutenozależną chorobę trzewną). Do grupy tej - według szacunkowych danych - należy aż 0,5 mln mieszkańców Polski. Każdego dnia muszą oni przestrzegać określonych zasad odżywiania, czyli przede wszystkim unikać produktów zawierających gluten - białko roślinne obecne w ziarnie zbóż (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). Niestosowanie diety skutkuje niekorzystnymi dla zdrowia konsekwencjami. U osób z nietolerancją gluten uszkadza kosmki jelita. Jego ściana staje się coraz bardziej płaska, przez co pokarm nie jest odpowiednio trawiony i wchłaniany.
Nietolerancja glutenu objawia się najczęściej we wczesnym dzieciństwie (pomiędzy 6 miesiącem a 3 rokiem życia). Jeśli dziecko traci apetyt, często skarży się na bóle brzuszka, ma biegunkę, staje się drażliwe i apatyczne - koniecznie trzeba skontaktować się z lekarzem, gdyż są to typowe objawy nietolerancji glutenu. Możliwe jest również jej ujawnienie się w wieku dojrzałym. Nietolerancja glutenu może być przejściowa - wówczas, dzięki stosowaniu diety, układ pokarmowy wraca po pewnym czasie do normy. Jeśli jednak przyczyną problemów jest celiakia (wrodzona nietolerancja glutenu), wówczas dietę trzeba stosować przez całe życie.
Gluten obecny jest w wielu podstawowych produktach spożywczych, m.in. w pieczywie oraz we wszystkich wyrobach wymagających użycia zwykłej mąki. Dla osób na diecie bezglutenowej stwarza to wiele niedogodności w codziennym życiu. Mieszanki bezglutenowe FINAX umożliwiają w domowych warunkach wypiek pieczywa, ciast oraz przygotowanie wielu smacznych dań.
Bezglutenowa Mieszanka Mączna (z dodatkiem mleka) - Glutenfri MjolmixJest to podstawowa mieszanka mączna w ofercie produktów marki FINAX. Ze względu na zawartość skrobi pszennej, chleb wypieczony z jej użyciem zbliżony jest smakiem do normalnego pieczywa. Mąka ta jest również doskonałą bazą do przygotowania innych wyrobów kulinarnych. Można z niej wypiekać ciasto, przyrządzić naleśniki lub po prostu zagęścić nią zupę.
Cena: ok. 20 zł/op. (1 kg)
Bezglutenowa Mieszanka Mąki Gruboziarnistej (bez mleka) - Glutenfri Grov MjolmixJest to mieszanka mączna z dodatkiem błonnika. Z jej użyciem można wypiec smakowite, gruboziarniste, ciemne pieczywo. Wyroby kulinarne z tej mąki stanowią doskonałe urozmaicenie diety bezglutenowej. Wzbogacają ją również w błonnik - istotny składnik odżywczy, którego zwykle dostarczamy naszemu organizmowi w niewystarczającej ilości.
Cena: ok. 20 zł/op. (1 kg)
Bezglutenowa Mieszanka Mąki Niskobiałkowej (bez mleka) - Glutenfri Lagprotein MjolmixJest to mieszanka mączna z obniżoną zawartością białka i bez dodatku mleka (może być więc stosowana również przez osoby na diecie bezmlecznej). Wypieczone z jej użyciem bułki, chleb czy wyroby cukiernicze są zdrowe, a przy tym bardzo smakowite.
Cena: ok. 18 zł/op. (1 kg)
Bezglutenowa Mieszanka do wypieku babeczek Muffin (z dodatkiem mleka) - Muffin Mix Naturally Gluten - FreeTo mieszanka cukiernicza przeznaczona specjalnie do wypieku ciasta lub klasycznych muffinów - czyli babeczek z foremki. Dzięki zawartości skrobi pszennej, słodkości wypieczone z jej użyciem są zbliżone smakiem do normalnych wyrobów cukierniczych. Przepis na muffiny przygotowane z zastosowaniem tej mieszanki mącznej jest dziecinnie prosty: "add water and shack'n bake", czyli "dodaj wody, wstrząśnij i piecz".
Cena: ok. 21 zł/op. (500 g)
Ile kalorii ma krokiet
Wersja do druku

Dietę bezglutenową są zmuszone stosować osoby cierpiące na alergie pokarmowe, choroby związane z nietolerancją glutenu, a przede wszystkim na celiakię (glutenozależną chorobę trzewną). Do grupy tej - według szacunkowych danych - należy aż 0,5 mln mieszkańców Polski. Każdego dnia muszą oni przestrzegać określonych zasad odżywiania, czyli przede wszystkim unikać produktów zawierających gluten - białko roślinne obecne w ziarnie zbóż (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). Niestosowanie diety skutkuje niekorzystnymi dla zdrowia konsekwencjami. U osób z nietolerancją gluten uszkadza kosmki jelita. Jego ściana staje się coraz bardziej płaska, przez co pokarm nie jest odpowiednio trawiony i wchłaniany.
Nietolerancja glutenu objawia się najczęściej we wczesnym dzieciństwie (pomiędzy 6 miesiącem a 3 rokiem życia). Jeśli dziecko traci apetyt, często skarży się na bóle brzuszka, ma biegunkę, staje się drażliwe i apatyczne - koniecznie trzeba skontaktować się z lekarzem, gdyż są to typowe objawy nietolerancji glutenu. Możliwe jest również jej ujawnienie się w wieku dojrzałym. Nietolerancja glutenu może być przejściowa - wówczas, dzięki stosowaniu diety, układ pokarmowy wraca po pewnym czasie do normy. Jeśli jednak przyczyną problemów jest celiakia (wrodzona nietolerancja glutenu), wówczas dietę trzeba stosować przez całe życie.
Gluten obecny jest w wielu podstawowych produktach spożywczych, m.in. w pieczywie oraz we wszystkich wyrobach wymagających użycia zwykłej mąki. Dla osób na diecie bezglutenowej stwarza to wiele niedogodności w codziennym życiu. Mieszanki bezglutenowe FINAX umożliwiają w domowych warunkach wypiek pieczywa, ciast oraz przygotowanie wielu smacznych dań.
Bezglutenowa Mieszanka Mączna (z dodatkiem mleka) - Glutenfri MjolmixJest to podstawowa mieszanka mączna w ofercie produktów marki FINAX. Ze względu na zawartość skrobi pszennej, chleb wypieczony z jej użyciem zbliżony jest smakiem do normalnego pieczywa. Mąka ta jest również doskonałą bazą do przygotowania innych wyrobów kulinarnych. Można z niej wypiekać ciasto, przyrządzić naleśniki lub po prostu zagęścić nią zupę.
Cena: ok. 20 zł/op. (1 kg)
Bezglutenowa Mieszanka Mąki Gruboziarnistej (bez mleka) - Glutenfri Grov MjolmixJest to mieszanka mączna z dodatkiem błonnika. Z jej użyciem można wypiec smakowite, gruboziarniste, ciemne pieczywo. Wyroby kulinarne z tej mąki stanowią doskonałe urozmaicenie diety bezglutenowej. Wzbogacają ją również w błonnik - istotny składnik odżywczy, którego zwykle dostarczamy naszemu organizmowi w niewystarczającej ilości.
Cena: ok. 20 zł/op. (1 kg)
Bezglutenowa Mieszanka Mąki Niskobiałkowej (bez mleka) - Glutenfri Lagprotein MjolmixJest to mieszanka mączna z obniżoną zawartością białka i bez dodatku mleka (może być więc stosowana również przez osoby na diecie bezmlecznej). Wypieczone z jej użyciem bułki, chleb czy wyroby cukiernicze są zdrowe, a przy tym bardzo smakowite.
Cena: ok. 18 zł/op. (1 kg)
Bezglutenowa Mieszanka do wypieku babeczek Muffin (z dodatkiem mleka) - Muffin Mix Naturally Gluten - FreeTo mieszanka cukiernicza przeznaczona specjalnie do wypieku ciasta lub klasycznych muffinów - czyli babeczek z foremki. Dzięki zawartości skrobi pszennej, słodkości wypieczone z jej użyciem są zbliżone smakiem do normalnych wyrobów cukierniczych. Przepis na muffiny przygotowane z zastosowaniem tej mieszanki mącznej jest dziecinnie prosty: "add water and shack'n bake", czyli "dodaj wody, wstrząśnij i piecz".
Cena: ok. 21 zł/op. (500 g)
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kromka chleba z masłemIle kalorii ma krokiet
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas