W żadnym domu nie może zabraknąć na świątecznym stole pierniczków, dlatego podpowiemy Wam jak je zrobić.

Składniki:

0,5 kg,miodu,2 szklanki cukru,25dag Kasi,
0,5 kg mąki pszennej,0,5 kg mąki żytniej,3 jajka,3 łyżeczki sody oczyszczonej,pół szklanki mleka,pół łyżeczki soli,2 paczki przypraw do piernika

Czas pieczenia: 10 minut

Podgrzać powoli miód, cukier i margarynę.Masa musi być bardzo gorąca ale nie może się zagotować.Odstawić do ostygnięcia.Gdy będzie letnia dodać stopniowo wyrabiając ręką mąkę,sodę rozpuszczoną w zimnym mleku,sól i przyprawy.

Ciasto starannie wyrobić,ulepić kulę i włożyć do kamionkowego garnka,przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 tygodnie.

Dojrzałe ciasto podzielić na 3 części,rozwałkować i włożyć do natłuszczonych foremek.
Piec 10 minut w temp.180 stopni.

Pierniki należy upiec 4-5 dni wcześniej bo zaraz po upieczeniu są twarde i trzeba czasu aby skruszały.
Najlepiej w zamkniętym pojemniku.