Dla amatorów zup rybnych przedstawiamy przepis na Bożonarodzeniową zupę z karpia. Składniki :

    * 2 głowy karpia (bez oczu i trzeba wyjąć skrzela)
    * ogony
    * płetwy
    * ikra
    * 20 dkg włoszczyzny (marchew oraz pietruszka i seler - starte na tarce o grubych oczkach)
    * 6 dkg masła
    * 6 dkg mąki - z tego robi się zasmażkę
    * szczypta imbiru
    * ząbek czosnku
    * sól
    * wegeta do smaku
    * 1 liść laurowy
    * 3 ziela angielskie
    * natka pietruszki do dekoracji
    * 1.5 - 2 l wody
    * 2 bułki pokrojone w kosteczkę i obsmażone na maśle - dodaje się jak już jest zupa podana na talerzu.

Sposób przygotowania:

Umyte głowy, płetwy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek zalać wodą i gotować do miękkości. Przecedzić, mięso obrać z ości. Do wywaru dodać starte warzywa, osolić, doprawić wegetą i imbirem. Jak się zagotuje zaprawić zasmażką i chwile pogotować. Jak są warzywa prawie miękkie wrzucić obrane mięso z karpia i rozdrobnioną ikrę. Zagotować, posypać natką i można podawać.