Na święta można puścić wodze fantazji i wypróbować nowe, ciekawe przepisy. My podsuwamy przepis na bakaliową rozpustę. Składniki :

    Na Ciasto:
    * 3 szklanki mąki
    * 1 opakowanie margaryny
    * 1 łyżka smalcu
    * 2 łyżki śmietany
    * 1 szklanka cukru pudru
    * 3 żółtka
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
A Także:
    * 1,5 słoiczka dżemu wiśniowego
    * duuużo bakalii:
    * rodzynki
    * orzechy
    * wiórki kokosowe
    * płatki migdałowe
    * suszone śliwki
    * suszone morele... I co Wam jeszcze do głowy wpadnie ;)
    * polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Mąkę posiekać z margaryną i smalcem, dodać do niej żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Uformować z niego placek wielkości dużej blachy i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Jeszcze gorące ciasto posmarować solidną warstwą dzemu. Posypać równomiernie bakaliami (tu też bez skąpstwa!). Polać ciasto polewą czekoladową i odstawić w chłodne miejsce.