Roszponka z boczkiem i pieczarkami
Składniki:
• 200g roszponki
• 150g wędzonego boczku
• 250g pieczarek
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 2-3 łyżki oliwy z oliwek
• 1-2 łyżki octu balsamicznego Kamis
• 1-2 łyżki octu winnego z czerwonego wina Kamis
• Sól morska z pieprzem - młynek Kamis
Boczek pokroić w drobna kostkę i usmażyć (nie dodając tłuszczu) na chrupko. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić pokrojone na ćwiartki pieczarki, krótko obsmażyć, podlać octem balsamicznym i przykryć. Dusić 1 minutę a następnie ostudzić.
Oliwę wymieszać z octem winnym i przyprawić Solą morską z pieprzem w młynku.
Roszponkę włożyć do miski, dodać pieczarki, boczek, polać sosem i wymieszać. Od razu podawać.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war