Przepis na 16 batoników.

Składniki:

1 szklanka otrębów
½ szklanki chudego lub niskotłuszczowego mleka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu
¼ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
75 g masła lub margaryny
½ szklanki brązowego cukru
2 białka
1 szklanka jabłek, obranych i pokrojonych na kawałeczki

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Smarujemy tłuszczem blachę do pieczenia o wymiarach 20 × 20 cm. Zalewamy otręby mlekiem i czekamy, aż mleko wsiąknie. Mieszamy dokładnie suche składniki. W dużej misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy białka i otręby z mlekiem, a następnie wszystkie suche składniki. Dokładnie mieszamy. Przekładamy na blachę i pieczemy ok. 30 minut, aż wbita wykałaczka będzie czysta. Studzimy, a potem kroimy na 16 batoników.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku