Coraz więcej młodych ludzi cierpi na alergię pokarmową. Wieleproduktów spożywczych zawiera substancje, takie jak środki konserwujące,barwniki lub substancje zapachowe, które mogą wywołać reakcje alergiczne.Najczęściej spotykane alergeny to: mleko, jaja, orzechy, warzywa, owoce(głównie cytrusy), czekolada.Niektóre produkty spożywcze mogą powodować u różnych osóbzróżnicowane objawy alergiczne. Mogą do nich należeć problemy skórne, czyli:pokrzywka, zaczerwienienie, swędzenie, obrzęk twarzy (zwłaszcza warg). Ze strony układu pokarmowego możetowarzyszyć choremu: swędzenie w jamie ustnej, opuchnięcie śluzówki jamyustnej, nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka. Ze strony układu oddechowegonatomiast: trudności w oddychaniu lub atak astmy. Alergii pokarmowej nie da się wyleczyć, jednak unikanieproduktów spożywczych, które wcześniej wywołały u nas reakcję alergicznązminimalizuje do minimum nasze dolegliwości.Gdy alergia mocna daje nam się we znaki można udać się dolekarza- alergologa, który może przepisać leki przeciw alergiczne, np. Zyrtec.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Banan kcal bez skórki

Wersja do druku