Zaparcia mogą być wywołane błędami żywieniowymi, stresem,brakiem ruchu i nieodpowiednimi nawykami. Mogą także być przyczyną poważnychchorób, zwłaszcza kiedy pojawią się u osób nie posiadających do tej poryproblemów. Najważniejsza w leczeniu tej przykrej dolegliwości jest zmianasposobu żywienia, a szczególnie pomocne jest spożywanie błonnika. Jest wieleproduktów spożywczych, które go zawierają, np.: chleb (pełnoziarnisty żytni,wzbogacony otrębami lub ziarnami zbóż), warzywa (zielony groszek, fasola,seler, marchew, kapusta, kukurydza, soja), suszone warzywa strączkowe, orzechy,nasiona. Pomocne jest także wypijanie dużej ilości płynów, a także aktywnośćfizyczne. Gdy domowe sposoby zawiodą warto udać się do lekarza, by znaleźćprzyczynę zaparć i zastosować leczenie.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki kalorie

Wersja do druku