Porcja do 6 osób. Czas przygotowania zajmuje ok. 1 godziny.

Składniki:

4 duże papryki (najlepiej czerwone albo żółte)
3 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 szklanka brązowego lub białego ryżu długoziarnistego
½ szklanki orzeszków piniowych lub siekanych migdałów
½ szklanki porzeczek
¼ szklanki posiekanych listków mięty
¼ szklanki siekanej natki pietruszki
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1 puszka pomidorów w sosie

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy paprykę, odcinając górną część i usuwając łodygę. Jeśli papryka jest duża, przecinamy ją dodatkowo wzdłuż na połówki. Usuwamy środek wraz z nasionami. Siekamy drobno 2 cebule i czosnek. Na dużej patelni z pokrywką podgrzewamy łyżkę oleju, aż stanie się przezroczysty. Dodajemy ryż i smażymy jeszcze 1–2 minuty. Wlewamy 2 szklanki wody, przykrywamy i dusimy, aż ryż zmięknie – około pół godziny w przypadku brązowego ryżu lub ok. 15 minut w przypadku białego ryżu. Zmiękczamy przygotowaną paprykę, zalewając na 5 minut wrzątkiem. Odcedzamy (wodę wylewamy). Wlewamy łyżkę oleju na drugą patelnię i rumienimy orzeszki piniowe lub siekane migdały. Dodajemy porzeczki, a po wyłączeniu ognia miętę i pietruszkę. Mieszamy ze sobą zawartość obu patelni. W garnku, w którym będziemy gotować papryczki, rumienimy delikatnie ostatnią cebulę i dodajemy puszkę pomidorów. Nakładamy ryż do papryczek. Układamy papryczki na pomidorach, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 do 30 minut.