Przepis na 6 porcji.

Składniki:

3 całe piersi z kurczaka (filety), przekrojone na pół
1 ½ szklanki mąki
⅓ szklanki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
4 łyżki masła
4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 100°C. Rozbijamy kurczaka tłuczkiem do mięsa. Roztapiamy ⅓ szklanki masła na patelni z oliwą. Do foliowego woreczka wsypujemy mąkę po czym wrzucamy piersi z kurczaka. Potrząsamy woreczkiem, aby mięso dobrze obtoczyło się w mące. Smażymy kurczaka na patelni na średnim lub dużym ogniu 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przyrządzamy sos. (Kurczaka trzymamy tym czasie w gorącym piekarniku.) Z patelni po smażeniu kurczaka usuwamy przypieczone resztki, dokładamy 4 łyżki masła i roztapiamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Polewamy mięso gorącym sosem i podajemy z szerokim makaronem jajecznym.





Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Rosół na piersiach z kurczaka kalorie
Salceson ozorkowy czarny kalorie

Wersja do druku