Przełam lody w Walentynki z Zieloną Budką
Walentynki obchodzone są na całym świecie 14 lutego. Nazwa święta pochodzi od imienia patrona zakochanych – świętego Walentego, biskupa rzymskiego obdarzonego mocą uzdrawiania, który wbrew nakazom Cesarza udzielał ślubu zakochanym żołnierzom rzymskich legionów. W Polsce Walentynki mają zaledwie kilkunastoletnią tradycję, ale za to obchodzi je każdy, bez względu na to ile ma lat i jakiej jest płci. Przodkiem współczesnego Dnia Zakochanych była w Polsce Noc Kupały. W tą wyjątkową noc panny na wydaniu stosowały magiczne sposoby, które miały im zapewnić szczęśliwy związek z wybranym młodzieńcem. Dziś Walentynki to również okazja dla nieszczęśliwie i niefortunnie zakochanych, którym brakuje odwagi lub nie potrafią wyjawić swoich uczuć.
Walentynkowe wyznanie uczuć można wysłać pocztą w formie kartki, dostarczyć wraz z bukietem kwiatów lub podarunkiem. Jednak warto tego dnia wygospodarować trochę czasu i samodzielne przygotować dla ukochanej osoby walentynkową kolację. Pyszne jedzenie i romantyczny nastrój sprawią, że nawet najbardziej nieśmiałe osoby znajdą w sobie odwagę do miłosnych wyznań. A planując walentynkowy wieczór nie można zapomnieć o nieodłącznych atrybutach romantycznej kolacji - świecach, kwiatach i … pysznym deserze. Lody od Serca firmy Zielona Budka są wyjątkowym podarunkiem, który wyraża uczucia lepiej, niż słowa. Sekretem lodowych kompozycji są najwyższej jakości składniki i specjalne receptury, oparte na wieloletnim doświadczeniu firmy Zielona Budka.
Lody od Serca są naszym prezentem dla wszystkich, którzy kochają i są kochani, a swoim uczuciem pragną obdarzyć kogoś bliskiego. Swój niezwykły smak desery lodowe zawdzięczają trosce i zaangażowaniu, które każdego dnia wkładamy w ich produkcję. Z okazji Walentynek przygotowaliśmy też przepisy na pyszne lodowe desery, ponieważ chcielibyśmy, aby każdy mógł obdarować ukochaną osobę podarunkiem prosto z serca. – powiedziała Katarzyna Rylska, Marketing Manager firmy Zielona Budka (Mielec) Sp. z o.o.
Wyjątkowe desery dostępne są w dwóch propozycjach smakowych, cieszących się największym zainteresowaniem klientów: śmietankowo-truskawkowej i waniliowo-orzechowej. Lodowe serce ukryte jest w połączeniu lodów śmietankowo-truskawkowych z sosem truskawkowym i wiórkami białej czekolady lub kompozycji lodów waniliowo-orzechowych z sosem czekoladowym i kruszonymi orzechami. Desery dostępne są w eleganckich opakowaniach w kształcie serca z zamkiem bezpieczeństwa, gwarantującym świeżość produktów. Wykwintnie skomponowane lody mogą być gotowym deserem lub stanowić punkt wyjścia do przygotowania własnego słodkiego poczęstunku. Specjalnie z myślą o wszystkich zakochanych, mistrzowie firmy Zielona Budka przygotowali propozycje pysznych walentynkowych deserów, które staną się dopełnieniem romantycznej kolacji.
Zawijaniec naleśnikowo-lodowy (2 porcje)
• 6 kulek Lodów od Serca Zielonej Budki o smaku śmietankowo-truskawkowym
• 1 opakowanie bitej śmietany
• 1,2 opakowania budyniu waniliowego
• 500 ml mleka
• 100 ml śmietany 18%
• 50 ml Adwokata lub Beyleysa
• 150 g truskawek lub malin
• 200 g mąki
• 2 jajka
• 250 ml wody
• olej
Z mąki, 250 ml wody, 250 ml mleka oraz oleju przygotowujemy ciasto, a następnie smażymy z niego cienkie naleśniki. Bitą śmietanę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i ostrożnie mieszamy
z umytymi i pociętymi na małe kawałki truskawkami lub malinami. Budyń gotujemy według przepisu, studzimy i przecieramy przez gęste sito. Do budyniu dodajemy śmietankę i alkohol, dokładnie mieszamy. Przestudzone naleśniki rozkładamy na talerzu, na każdym rozsmarowujemy bitą śmietanę
z owocami i zwijamy w rulony. Obok naleśników układamy po 3 gałki lodów. Każdą porcję delikatnie polewamy sosem waniliowym i dekorujemy owocami.
Czekoladowe ciasteczka lodowe (2 porcje)
• ¼ opakowania (250 ml) Lodów od Serca Zielonej Budki
o smaku śmietankowo-truskawkowym
• ½ serka mascarpone
• cukier puder
• mielone migdały lub orzechy
• gotowe ciastka czekoladowe lub herbatniki
Odkładamy 2 kulki lodów, a do reszty dodajemy serek maskarpone, cukier puder oraz zmielone bakalie. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Na ciastko czekoladowe lub herbatnik nakładamy od razu grubą warstwę przygotowanego kremu i przykrywamy drugim herbatnikiem - powstaną dwa ciastka z masą w środku. Gotowy deser wkładamy na dwie godziny do zamrażalnika. Po wyjęciu ciasteczka układamy na talerzu, na górę kładziemy kulkę lodów i dekorujemy deser owocami lub ulubiona polewą.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ekler z czekoladąjedna truskawka kalorie
Ile kalorii mają lody zielona budka
?wiece sojowe
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn