Przełam lody w Walentynki z Zieloną Budką

Walentynki obchodzone są na całym świecie 14 lutego. Nazwa święta pochodzi od imienia patrona zakochanych – świętego Walentego, biskupa rzymskiego obdarzonego mocą uzdrawiania, który wbrew nakazom Cesarza udzielał ślubu zakochanym żołnierzom rzymskich legionów. W Polsce Walentynki mają zaledwie kilkunastoletnią tradycję, ale za to obchodzi je każdy, bez względu na to ile ma lat i jakiej jest płci. Przodkiem współczesnego Dnia Zakochanych była w Polsce Noc Kupały. W tą wyjątkową noc panny na wydaniu stosowały magiczne sposoby, które miały im zapewnić szczęśliwy związek z wybranym młodzieńcem. Dziś Walentynki to również okazja dla nieszczęśliwie i niefortunnie zakochanych, którym brakuje odwagi lub nie potrafią wyjawić swoich uczuć.
Walentynkowe wyznanie uczuć można wysłać pocztą w formie kartki, dostarczyć wraz z bukietem kwiatów lub podarunkiem. Jednak warto tego dnia wygospodarować trochę czasu i samodzielne przygotować dla ukochanej osoby walentynkową kolację. Pyszne jedzenie i romantyczny nastrój sprawią, że nawet najbardziej nieśmiałe osoby znajdą w sobie odwagę do miłosnych wyznań. A planując walentynkowy wieczór nie można zapomnieć o nieodłącznych atrybutach romantycznej kolacji - świecach, kwiatach i … pysznym deserze. Lody od Serca firmy Zielona Budka są wyjątkowym podarunkiem, który wyraża uczucia lepiej, niż słowa. Sekretem lodowych kompozycji są najwyższej jakości składniki i specjalne receptury, oparte na wieloletnim doświadczeniu firmy Zielona Budka.
Lody od Serca są naszym prezentem dla wszystkich, którzy kochają i są kochani, a swoim uczuciem pragną obdarzyć kogoś bliskiego. Swój niezwykły smak desery lodowe zawdzięczają trosce i zaangażowaniu, które każdego dnia wkładamy w ich produkcję. Z okazji Walentynek przygotowaliśmy też przepisy na pyszne lodowe desery, ponieważ chcielibyśmy, aby każdy mógł obdarować ukochaną osobę podarunkiem prosto z serca. – powiedziała Katarzyna Rylska, Marketing Manager firmy Zielona Budka (Mielec) Sp. z o.o.
Wyjątkowe desery dostępne są w dwóch propozycjach smakowych, cieszących się największym zainteresowaniem klientów: śmietankowo-truskawkowej i waniliowo-orzechowej. Lodowe serce ukryte jest w połączeniu lodów śmietankowo-truskawkowych z sosem truskawkowym i wiórkami białej czekolady lub kompozycji lodów waniliowo-orzechowych z sosem czekoladowym i kruszonymi orzechami. Desery dostępne są w eleganckich opakowaniach w kształcie serca z zamkiem bezpieczeństwa, gwarantującym świeżość produktów. Wykwintnie skomponowane lody mogą być gotowym deserem lub stanowić punkt wyjścia do przygotowania własnego słodkiego poczęstunku. Specjalnie z myślą o wszystkich zakochanych, mistrzowie firmy Zielona Budka przygotowali propozycje pysznych walentynkowych deserów, które staną się dopełnieniem romantycznej kolacji.
Zawijaniec naleśnikowo-lodowy (2 porcje)
• 6 kulek Lodów od Serca Zielonej Budki o smaku śmietankowo-truskawkowym
• 1 opakowanie bitej śmietany
• 1,2 opakowania budyniu waniliowego
• 500 ml mleka
• 100 ml śmietany 18%
• 50 ml Adwokata lub Beyleysa
• 150 g truskawek lub malin
• 200 g mąki
• 2 jajka
• 250 ml wody
• olej
Z mąki, 250 ml wody, 250 ml mleka oraz oleju przygotowujemy ciasto, a następnie smażymy z niego cienkie naleśniki. Bitą śmietanę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i ostrożnie mieszamy
z umytymi i pociętymi na małe kawałki truskawkami lub malinami. Budyń gotujemy według przepisu, studzimy i przecieramy przez gęste sito. Do budyniu dodajemy śmietankę i alkohol, dokładnie mieszamy. Przestudzone naleśniki rozkładamy na talerzu, na każdym rozsmarowujemy bitą śmietanę
z owocami i zwijamy w rulony. Obok naleśników układamy po 3 gałki lodów. Każdą porcję delikatnie polewamy sosem waniliowym i dekorujemy owocami.
Czekoladowe ciasteczka lodowe (2 porcje)
• ¼ opakowania (250 ml) Lodów od Serca Zielonej Budki
o smaku śmietankowo-truskawkowym
• ½ serka mascarpone
• cukier puder
• mielone migdały lub orzechy
• gotowe ciastka czekoladowe lub herbatniki
Odkładamy 2 kulki lodów, a do reszty dodajemy serek maskarpone, cukier puder oraz zmielone bakalie. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Na ciastko czekoladowe lub herbatnik nakładamy od razu grubą warstwę przygotowanego kremu i przykrywamy drugim herbatnikiem - powstaną dwa ciastka z masą w środku. Gotowy deser wkładamy na dwie godziny do zamrażalnika. Po wyjęciu ciasteczka układamy na talerzu, na górę kładziemy kulkę lodów i dekorujemy deser owocami lub ulubiona polewą.


Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ekler z czekoladąjedna truskawka kalorie
Ile kalorii mają lody zielona budka
?wiece sojowe
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas