Na grilla: Polędwiczka
Spis treści
Autor
Polędwiczka "zatopiona" w Ajvarze z oscypkiem i wstążkami cukini
Składniki (4 osoby):
polędwiczka wieprzowa 600g
Ajvar pikantny 400g
oscypek 200g
olej 0,15l
cukinia 300g
masło 100g
jogurt naturalny 0,3l
ogórek zielony 200g
koper
szczypior
Polędwiczkę rozkroić na pół nie docinając jednak do końca (tzw. książka). Lekko rozklepać drewnianym trzonkiem lub po prostu ręką. Olej połączyć z pastą Ajvar i w tak otrzymanej zalewie zatopić polędwiczki. Odstawić na około 2 godziny. Oscypek pokroić w paluszki, obtoczyć w mące. Wyjąć polędwiczki z zalewy, położyć na każdej kawałek oscypka i zwinąć w małe roladki. Następnie roladki owinąć folią aluminiową. Cukinię pokroić w cienkie plastry i przesmażyć na maśle. Polędwiczki grillować na ruszcie około 15 minut.Podawać z wstążkami cukini i sosem jogurtowo-ziołowym, który przygotowujemy ze startego na tarce ogórka zielonego, posiekanego kopru, szczypioru oraz jogurtu.
Tajemnica niepowtarzalnego smaku tak podawanych polędwiczek tkwi w zalewie przygotowanej na bazie tradycyjnej, chorwackiej pasty Ajvar. Pasta ta wyśmienicie komponuje się nie tylko z mięsem, ale także z warzywami, np. z grillowanymi pieczarkami.
Smacznego
Pasta z makreli z majonezem kalorie
Pasta jajeczna z jogurtem naturalnym kalorie
Ile kalorii ma surówka z pomidorów i ogórka
Wersja do druku
polędwiczka wieprzowa 600g
Ajvar pikantny 400g
oscypek 200g
olej 0,15l
cukinia 300g
masło 100g
jogurt naturalny 0,3l
ogórek zielony 200g
koper
szczypior
Polędwiczkę rozkroić na pół nie docinając jednak do końca (tzw. książka). Lekko rozklepać drewnianym trzonkiem lub po prostu ręką. Olej połączyć z pastą Ajvar i w tak otrzymanej zalewie zatopić polędwiczki. Odstawić na około 2 godziny. Oscypek pokroić w paluszki, obtoczyć w mące. Wyjąć polędwiczki z zalewy, położyć na każdej kawałek oscypka i zwinąć w małe roladki. Następnie roladki owinąć folią aluminiową. Cukinię pokroić w cienkie plastry i przesmażyć na maśle. Polędwiczki grillować na ruszcie około 15 minut.Podawać z wstążkami cukini i sosem jogurtowo-ziołowym, który przygotowujemy ze startego na tarce ogórka zielonego, posiekanego kopru, szczypioru oraz jogurtu.
Tajemnica niepowtarzalnego smaku tak podawanych polędwiczek tkwi w zalewie przygotowanej na bazie tradycyjnej, chorwackiej pasty Ajvar. Pasta ta wyśmienicie komponuje się nie tylko z mięsem, ale także z warzywami, np. z grillowanymi pieczarkami.
Smacznego
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Paluszki rybne - Frosta kcalPasta z makreli z majonezem kalorie
Pasta jajeczna z jogurtem naturalnym kalorie
Ile kalorii ma surówka z pomidorów i ogórka
Wersja do druku
Szukaj
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�