Na grilla: Polędwiczka
Spis treści
Autor
Polędwiczka "zatopiona" w Ajvarze z oscypkiem i wstążkami cukini
Składniki (4 osoby):
polędwiczka wieprzowa 600g
Ajvar pikantny 400g
oscypek 200g
olej 0,15l
cukinia 300g
masło 100g
jogurt naturalny 0,3l
ogórek zielony 200g
koper
szczypior
Polędwiczkę rozkroić na pół nie docinając jednak do końca (tzw. książka). Lekko rozklepać drewnianym trzonkiem lub po prostu ręką. Olej połączyć z pastą Ajvar i w tak otrzymanej zalewie zatopić polędwiczki. Odstawić na około 2 godziny. Oscypek pokroić w paluszki, obtoczyć w mące. Wyjąć polędwiczki z zalewy, położyć na każdej kawałek oscypka i zwinąć w małe roladki. Następnie roladki owinąć folią aluminiową. Cukinię pokroić w cienkie plastry i przesmażyć na maśle. Polędwiczki grillować na ruszcie około 15 minut.Podawać z wstążkami cukini i sosem jogurtowo-ziołowym, który przygotowujemy ze startego na tarce ogórka zielonego, posiekanego kopru, szczypioru oraz jogurtu.
Tajemnica niepowtarzalnego smaku tak podawanych polędwiczek tkwi w zalewie przygotowanej na bazie tradycyjnej, chorwackiej pasty Ajvar. Pasta ta wyśmienicie komponuje się nie tylko z mięsem, ale także z warzywami, np. z grillowanymi pieczarkami.
Smacznego
Pasta z makreli z majonezem kalorie
Pasta jajeczna z jogurtem naturalnym kalorie
Ile kalorii ma surówka z pomidorów i ogórka
Wersja do druku
polędwiczka wieprzowa 600g
Ajvar pikantny 400g
oscypek 200g
olej 0,15l
cukinia 300g
masło 100g
jogurt naturalny 0,3l
ogórek zielony 200g
koper
szczypior
Polędwiczkę rozkroić na pół nie docinając jednak do końca (tzw. książka). Lekko rozklepać drewnianym trzonkiem lub po prostu ręką. Olej połączyć z pastą Ajvar i w tak otrzymanej zalewie zatopić polędwiczki. Odstawić na około 2 godziny. Oscypek pokroić w paluszki, obtoczyć w mące. Wyjąć polędwiczki z zalewy, położyć na każdej kawałek oscypka i zwinąć w małe roladki. Następnie roladki owinąć folią aluminiową. Cukinię pokroić w cienkie plastry i przesmażyć na maśle. Polędwiczki grillować na ruszcie około 15 minut.Podawać z wstążkami cukini i sosem jogurtowo-ziołowym, który przygotowujemy ze startego na tarce ogórka zielonego, posiekanego kopru, szczypioru oraz jogurtu.
Tajemnica niepowtarzalnego smaku tak podawanych polędwiczek tkwi w zalewie przygotowanej na bazie tradycyjnej, chorwackiej pasty Ajvar. Pasta ta wyśmienicie komponuje się nie tylko z mięsem, ale także z warzywami, np. z grillowanymi pieczarkami.
Smacznego
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Paluszki rybne - Frosta kcalPasta z makreli z majonezem kalorie
Pasta jajeczna z jogurtem naturalnym kalorie
Ile kalorii ma surówka z pomidorów i ogórka
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn