Na grilla: Kurczak
Spis treści
Autor
"Kurczę blade"- pierś kurczaka faszerowana mortadelą i zielonym groszkiem
Składniki:
filet z kurczaka 800g
pasta Relish 200g
mortadela 150g
zielony groszek 80g
cebulka czerwona 120g
majeranek
sałaty zielone mix (lodowa, masłowa, dębowa, frisse)
Mortadelę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na patelni z cebulką i zielonym groszkiem. Dodać majeranek. Filety z kurczaka naciąć, lekko rozklepać i posmarować pastą Relish. Wyłożyć pokrojoną mortadelę z groszkiem i cebulką. Zwinąć w roladkę i piec w folii aluminiowej na grillu. Po upieczeniu przekroić roladkę wzdłuż i podać z bukietem kolorowych sałat.
Pasta Relish to warzywny sos przyrządzany na bazie pomidorów, papryki, cebuli oraz przypraw. O jego oryginalności stanowi dodatek ogórka, który swym smakiem ożywia główne dania. W Chorwacji Relish dodawany jest zwykle do drobiu, ale mięso można zastąpić grillowanym bukietem warzyw: kolbami kukurydzy, paskami papryki i grubymi plastrami cukinii. Relish doskonale dopełnia smak serów, tacos i krakersów, które często podawane są jako przekąski podczas grillowych biesiad.
Smacznego
Ile kalorii ma cukinia smażona na maśle
Wersja do druku
filet z kurczaka 800g
pasta Relish 200g
mortadela 150g
zielony groszek 80g
cebulka czerwona 120g
majeranek
sałaty zielone mix (lodowa, masłowa, dębowa, frisse)
Mortadelę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na patelni z cebulką i zielonym groszkiem. Dodać majeranek. Filety z kurczaka naciąć, lekko rozklepać i posmarować pastą Relish. Wyłożyć pokrojoną mortadelę z groszkiem i cebulką. Zwinąć w roladkę i piec w folii aluminiowej na grillu. Po upieczeniu przekroić roladkę wzdłuż i podać z bukietem kolorowych sałat.
Pasta Relish to warzywny sos przyrządzany na bazie pomidorów, papryki, cebuli oraz przypraw. O jego oryginalności stanowi dodatek ogórka, który swym smakiem ożywia główne dania. W Chorwacji Relish dodawany jest zwykle do drobiu, ale mięso można zastąpić grillowanym bukietem warzyw: kolbami kukurydzy, paskami papryki i grubymi plastrami cukinii. Relish doskonale dopełnia smak serów, tacos i krakersów, które często podawane są jako przekąski podczas grillowych biesiad.
Smacznego
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Krakersy Pikantne kcalIle kalorii ma cukinia smażona na maśle
Wersja do druku
Szukaj
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�