Przepis na 6 porcji. Czas przygotowania ok. 1 godziny.

Składniki:

170 g spaghetti
2 łyżki masła
⅓ szklanki startego parmezanu
2 ubite jajka
1 szklanka twarożku lub sera ricotta
½ szklanki startego sera mozzarella

Nadzienie mięsne:

500 g mielonej wołowiny
½ szklanki posiekanej cebuli
225 g nieodcedzonych, pokrojonych pomidorów z puszki
170 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki soli czosnkowej

Sposób przygotowania:

Gotujemy spaghetti i mieszamy z masłem, parmezanem i jajkami. Układamy równo w tortownicy o średnicy 25 cm i uklepujemy. Przygotowujemy nadzienie: na średnim ogniu smażymy na patelni wołowinę z cebulą na brązowy kolor. Dodajemy sosy oraz przyprawy i podgrzewamy. Rozprowadzamy twarożek lub ser ricotta na powierzchni makaronowej „skórki”. Nakładamy mięsne nadzienie. Pieczemy bez przykrycia w temperaturze 180°C przez 20 do 25 minut. Posypujemy mozzarellą. Pieczemy jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem czekamy 5 minut.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma strogonow

Wersja do druku