Zdrowa, naturalna żywność to kategoria charakterystyczna dla marki Podravka. Rozwijając ją firma wprowadziła na rynek cztery, najbardziej popularne wśród polskich konsumentów, rodzaje miodów: wielokwiatowy, lipowy, gryczany i spadziowy.
Poszczególne produkty różnią się zarówno cechami organoleptycznymi, jak również pochodzeniem i składem, co wpływa na ich właściwości oraz wskazania lecznicze.

Miód wielokwiatowy jest najbardziej popularny i najczęściej spożywany w naszym kraju. Powstaje z nektaru wielu rodzajów kwiatów i roślin. Ma jasnozłotą lub herbacianą barwę oraz łagodny smak i zapach. Działa leczniczo na stany alergiczne dróg oddechowych, serce i naczynia krwionośne, wzmacnia organizm w przypadku wyczerpania fizycznego i psychicznego. Cena Miodu Wielokwiatowego Podravki: słoiczek 350g - 8,68 zł; słoiczek 200g - 5,42 zł.

Miód lipowy, przez wielu uznawany za najlepszy rodzaj miodu   nektarowego, jest także jednym z bardziej popularnych rodzajów miodów. Ma jasnobursztynową barwę i przyjemny choć mocny aromat kwiatów lipy. Wykazuje właściwości lecznicze w przypadku stanów zapalnych górnych i dolnych dróg oddechowych, działa uspokajająco na układ nerwowy i warto go mieć pod ręką w przypadku sytuacji stresowych. Cena Miodu Lipowego Podravki: słoiczek 350g - 11,33 zł; 200g - 6,63 zł.

Miód gryczany produkowany jest z nektaru zebranego z kwiatów gryki. Charakteryzuje się ciemnobrązową barwą i zdecydowanym smakiem, co czyni go doskonałym dodatkiem do wypieków. Zalecany w przypadku dolegliwości układu krążenia, miażdżycy, chorób wątroby, niedokrwistości wywołanej niedoborem żelaza. Posiada także działanie odtruwające. Cena Miodu Gryczanego Podravki: słoiczek 350 g - 11,06 zł.

Miód ze spadzi iglastej można rozpoznać po lekko korzennym zapachu, ciemnej barwie oraz tym, że ulega krystalizacji wolniej niż inne miody. Jest szczególnie bogaty w związki mineralne. Poleca się go w przypadku anemii, nerwic, zapaleń dolnych dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, chorób serca i naczyń krwionośnych. Cena Miodu Spadziowego Podravki: słoiczek 350 g – 15.97 zł.

Miód jest wykorzystywany przez człowieka przynajmniej od 4 000 lat i to nie tylko z powodu smaku, ale także dzięki cechom zdrowotnym oraz zdolności konserwacji żywności. Jego właściwości przeciwutleniające wraz z antybiotycznym oraz regeneracyjnym w stosunku do tkanek działaniem wykorzystywane są dzisiaj w leczeniu wielu ran i schorzeń, podobnie jak to miało miejsce tysiące lat temu, za czasów starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian. W nowoczesnej medycynie obserwuje się obecnie trend powrotu do apiterapii – czyli leczenia i profilaktyki schorzeń przy pomocy produktów pszczelich.








Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku