Czekoladzie niebywale trudno się oprzeć...Czy to gorzka, czy mleczna czy też biała jest smaczna, aromatyczna, kusząca.... a na dodatek umie przyczynić się do upiększenia ciała.

Czekolada- kawałek szczęścia z nieba

Tabliczka brązowej słodyczy bierze swój początek z zawsze zielonego i owocującego przez cały rok drzewa kakaowca. Z jego ziaren, przed ponad 2000 lat, lud Majów stworzył napój, który został przez nich okrzyknięty napojem bogów - nie bez przyczyny.... Bo czy jest coś bardziej niebiańskiego od rozpływającej się w ustach słodyczy i błogości....

Słodkie lekarstwo dla ciała i duszy

Przez tysiące lat sława czekolady rozbrzmiewała echami po całym świecie i to bynajmniej nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także ze względu na przypisywane jej właściwości lecznicze. Nadworny aptekarz króla Ludwika XVI stworzył pierwszy receptariusz właśnie na bazie czekolady. Mało kto wie, że czekolada podwyższa poziom dobrego cholesterolu, więc odmawianie jej sobie z powodu konsekwencji w postaci nadprogramowych kilogramów jest bezcelowe. Czekolada spożywana w rozsądnych ilościach chroni między innymi nasz układ krążenia. Zawarta w tym smakołyku tanina działa oczyszczająco na naczynia krwionośne i w rezultacie zapobiega ich zwężaniu się (miażdżycy), a dzięki zawartości potasu potrafi też obniżyć ciśnienie krwi.

Nie jest więc, jak uważają niektórzy, tylko wysokotłuszczowym i zawierającym dużo cukru i "pustych kalorii” produktem. Tak naprawdę gros gatunków czekolady ma niski indeks glikemiczny i nie zwiększa w sposób gwałtowny ilości cukru w organizmie – kosteczką czekolady mogą więc delektować się nawet diabetycy!

Czekolada jest też wspaniałym lekarstwem na szarość dnia codziennego, łagodzi napięcia, stresy i zły nastrój. Zawiera magnez poprawiający koncentrację i zwalczający stres, jak również węglowodany, które biorą udział w produkcji serotoniny - hormonu odpowiadającego za radosne samopoczucie oraz selen i cynk, wspomagające produkcję endorfin – cząsteczek szczęścia. Ponadto, czekolada zawiera kofeinę, eobrominę i teofilinę, które mają stymulujące działanie na układ psychofizyczny. Ten zniewalający przysmak zdobył również miano afrodyzjaku, a to za sprawą jeszcze jednej, cennej substancji jaką zawiera czekolada – fenylotalminy. Udowodniono, że produkuje ją mózg osoby zakochanej. Dzięki niej jedząc czekoladę możemy czuć się odprężeni, subtelnie szczęśliwi, albo nawet osiągnąć stan euforii. Sam Casanova w swej alkowie pijał czekoladę zamiast szampana. Trudno mu było sobie wyobrazić coś bardziej stosownego na erotyczną ucztę, która miała przecież zaowocować boskim spełnieniem...

Czekolada jako kosmetyk

Czekolada, którą używa się jako kosmetyku nie jest zwykłą czekoladą, jaką możemy kupić w sklepie spożywczym. To specjalnie przygotowana masa, która pomoże zwalczyć tkankę tłuszczową, dotlenić skórę, poprawić cyrkulację krwi i pozbyć się „skórki pomarańczowej” - zmory wielu kobiet.

Zabiegi upiększające z użyciem czekolady dostępne były już od dawna w wielu luksusowych salonach kosmetycznych, lecz do dziś stanowią dość duży wydatek. Alternatywą jest więc wykonanie takiego zabiegu w zaciszu własnego domu przez ukochaną osobą... Do tego celu polecamy Maskę czekoladową, o którą od niedawna wzbogaciła się oferta sklepu Mydlandia.pl. Zawiera 50% miazgi, oleje oraz składniki rozgrzewające, które pobudzają spalanie tłuszczu, zmniejszają obrzęki, nawilżają, ujędrniają, skóra po nich jest miękka, gładka, odżywiona. Spowalniają procesy starzenia, poprawiają
kolory skóry.

Z tego rodzaju zabiegu może skorzystać każdy. Bez względu na wiek i płeć. Czekolado-terapia jest jednak szczególnie polecana dla osób, mających problem z depresją bądź żyjących w ciągłym stresie. Zapach czekolady pobudza wydzielanie się do krwioobiegu endorfin czyli hormonów szczęścia, w takim stanie, nasze ciało lepiej się relaksuje i regeneruje a nasze ogólne samopoczucie poprawia się. To nie tylko relaks dla ciała ale także dla ducha, ponieważ w trakcie zabiegu wyciszamy się , jesteśmy spokojniejsi a problemy życia codziennego schodzą na dalszy plan. Terapia czekoladą, może być stosowana na całe ciało bądź tylko na twarz - w zależności od potrzeb. Przeważnie, czekoladę nakłada się na całe ciało, aby zredukować tkankę tłuszczową , zregenerować cały organizm i dodać mu energii. Zastosowana tylko na twarz, szyję i dekolt ma na celu ochronę skóry i zapobieganie jej starzeniu się. Po takim zabiegu czujemy się odmłodzeni i piękniejsi, bowiem witaminy, zawarte w czekoladzie, między innymi witamina A i E nadają naszemu ciału piękny, młodzieńczy wygląd.

Rozkosz dla ciała

Preparaty zawierające wyciągi z kakaowca rozjaśniają i dodają blasku zmęczonej skórze. A jeśli dorzucimy do tego również błyskawiczne nawilżanie, wygładzanie oraz ochronę przed starzeniem się, to lista zalet czekoladowych kosmetyków lawinowo rośnie. Aby ziarna kakaowca dały nam z siebie jak najwięcej, często występują w parze z mlekiem, dzięki czemu łatwiej się wchłaniają i regenerują skórę.
Na bazie tego smakowitego połączenia powstają już nie tylko balsamy lub mleczka do pielęgnacji ciała, płyny do kąpieli, czy kremy do twarzy, mydła ale również podkłady pod makijaż oraz błyszczyki do ust.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma szampan
Pumpernikiel indeks glikemiczny

Wersja do druku