Cytrynowo-śmietanowy tort z cranberries
Na biszkopt:
3 jajka
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
120 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g roztopionego masła
Na śmietanę cytrynową:
10 listków białej żelatyny
3 cytryny z uprawy organicznej
100 g cukru
500 ml tłustej śmietany
100 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Ponadto:
1 opakowanie zagęszczacza do polew i mas Tortenguss – czerwonego
250 ml soku z cranberries (żurawin amerykańskich)
30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
Przygotowanie:
1. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić na sztywną pianę przez 3 minuty. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do piany. Na koniec dodać masło. Dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 20 minut. Biszkopt odstawić do ostygnięcia.
2. Żelatynę wrzucić na 5 minut do zimnej wody, aby zmiękła. Zetrzeć skórkę z cytryn, wycisnąć sok. Sok z cytryn (ok. 150 ml) gotować z cukrem na dużym ogniu przez
3 minuty. Rozpuścić w nim żelatynę. Śmietanę ubić na sztywno. Cienką strużką dolać do niej syrop cytrynowy, wymieszać. Odstawić na chwilę do ostygnięcia.
3. Cranberries grubo posiekać i dodać do śmietany razem ze skórką cytrynową. Biszkopt wyjąć z formy i przełożyć na paterę tortową. Nałożyć na niego pierścień do tortu. Na ciasto wyłożyć śmietanę cytrynową. Wstawić tort do lodówki na 3–4 godziny.
4. Zagęszczacz do polew i mas Tortenguss rozprowadzić sokiem z cranberries według przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia. Cranberries wyłożyć na cytrynową śmietanę, na to wlać zagęszczony sok. Przed podaniem tort chłodzić przez 30 minut.
Czas przygotowania:
ok. 40 minut + czas chłodzenia
Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość energetyczna: 313 kcal / 1312 kJ Białko: 4,7 g
Tłuszcz: 15,8 g Węglowodany: 39 g
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Makrela wędzoną sałatka kalorieWersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war