Ilość dla 4 osób. Czas przygotowania wynosi 120 min + czas marynowania.
Niezbędne składniki:
Gicz cielęca, 4 szt.
Włoszczyzna, 1/2 pęczka
Kapusta czerwona, 1 szt.
Masło, 100g
Mąka, 2-3 łyżki
Miód, 2-3 łyżki
Rodzynki, 50 g
Cytryna, 1 szt.
Olej

Przyprawy Kamis:

Przyprawa do Bigosu i Potraw z Kapusty, 2-3 łyżeczki
Marynata Staropolska, 1 op.
Liść laurowy
Ziele angielskie
Kminek
Sól Morska w młynku

Marynatę staropolską wymieszać z olejem, natrzeć gicze i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Ułożyć gicze w brytfannie, dodać pokrojoną w paski włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, podlać wodą i piec ok. 90 min w temp. 175 stopni. Kapustę pokroić w paski, gotować w małej ilości wody, w połowie gotowania zakwasić sokiem z cytryny, dodać przyprawę do bigosu i potraw z kapusty, miód, rodzynki. Na koniec dodać lekką zasmażkę z mąki i masła. Doprawić do smaku.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma bigos
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki kalorie

Wersja do druku