Sezon grillowy 2009 rozpoczął się wraz z pierwszymi ciepłymi dniami wiosny. Od teraz już przez całe lato weekendowe wieczory kojarzyć się nam będą z zapachem grillowanych potraw i zabawą na świeżym powietrzu. Na ruszt położyć można niemal wszystko – od kiełbasek poprzez warzywa aż po owoce – jednak tajemnicą ich smaku pozostają przyprawy. My polecamy dwie spośród dostępnych na rynku mieszanek – Vegetę Pikantną i Vegetę Ziołową.

Choć są to całkowite przeciwieństwa doskonale się uzupełniają zamieniając przy tym proste dania w potrawy o unikalnym charakterze.

Vegeta Ziołowa to przyprawa dla miłośników śródziemnomorskiego klimatu, słodkiego leniuchowania
w promieniach gorącego słońca i kulinarnych biesiad. Ziołowy aromat nadają jej: rozmaryn, majeranek, oregano, bazylia i kolendra. Smak wzbogacają także: suszone pomidory, liść laurowy oraz mieszanka suszonych warzyw. Składniki te tworzą przyprawę, którą możemy dodać do sałatek, sosów, grillowanych warzyw – bakłażanów, cukinii czy ziemniaków – lub owoców np. szaszłyków z ananasa, banana i jabłek.

Podwyższoną temperaturę spotkania zapewni Vegeta Pikantna – przyprawa dla osób aktywnych, odważnych i z temperamentem. Chili, czerwona papryka, oregano, kolendra, imbir, liście laurowe, kminek, czarny pieprz oraz czosnek tworzące tą przyprawę nadają daniom ognistego charakteru. Vegeta Pikantna gwarantuje bogactwo smaku czerwonych i białych mięs: steków, żeberek, karkówek, skrzydełek czy piersi kurczaka, a także kiełbasek i kaszanek.

Vegeta Pikantna i Vegeta Ziołowa dostępne są w 150-gramowych torebkach ze strunowym zamknięciem w cenie 3,19 zł. Przyprawy nie zawierają substancji pochodzenia zwierzęcego, laktozy ani glutenu.

Paluszki z kurczaka w ketchupie

Paluszki z kurczaka możemy podawać z sosem z ketchupu, curry i Vegety pikantnej w towarzystwie sałatki greckiej doprawionej oliwą z oliwek oraz Vegetą Ziołową.

Czas przygotowania 25 min
Wartość energetyczna dania 462 kcal / 1931 kJ

Składniki na 6 osób
1 kg filetów z kurczaka
1 łyżka Vegety Pikantnej
Sos
200 ml łagodnego ketchupu
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka Vegety Pikantnej

Przygotowanie
Ketchup wymieszać z curry i Vegetą Pikantną. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Filet z kurczaka pokroić w grube paluszki i posypać Vegetą Pikantną. Przyprawione paluszki z kurczaka grillować kilka minut z każdej strony.

Serwowanie
Na dużym talerzu umieścić miseczkę z sosem. Dookoła poukładać grillowany chleb tostowy i paluszki
z kurczaka.

Rada
Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni.







Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Paluszki rybne z piekarnika kcal
Paluszki rybne - Frosta kcal

Wersja do druku