Wybieraj dobre tłuszcze
Spis treści
Autor Natalia Tyszka
Obecnie, kiedy medycyna i nauka idą ciągle do przodu, eksperci w dziedzinie żywienia stwierdzili, że dobre tłuszcze są bardzo istotne dla naszego organizmu. Odgrywają one podstawową rolę w budowaniu błon komórkowych oraz są niezbędne dla utrzymania dobrego stanu nerwów, serca i mózgu, a także niemal wszystkich funkcji organizmu.

Czy ryba w occie tuczy
Wersja do druku

Trzeba zauważyć, że dobre tłuszcze to nienasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebujemy, by przeżyć. Dzielą się one na jednonienasycone i wielonasycone kwasy tłuszczowe. Jednonienasycone znajdują się głównie w oliwie z oliwek oraz oleju arachidowym, rzepakowym i oleju awokado. W kwasach wielonienasyconych możemy wyróżnić dwa typy kwasów- są to na pewno znane nam już wcześniej nazwy- omega-3 i omega-6.
Kwasy omega-3 występują w produktach takich jak m,in: orzechy, siemieniu lnianym, owocach morza, rybach ziemnowodnych (łosoś, tuńczyk, sardyna, śledź). Kwasy omega-6 natomiast możemy znaleźć w kukurydzy, oleju sezamowym i ziarnach zbóż.
Zdrowe kwasy tłuszcze są korzystne dla organizmu, trzeba jednak pamiętać, że posiadają one także mnóstwo kalorii i należy ograniczyć ich stosowanie. Nie powinniśmy dziennie dodawać do potraw oleju więcej, niż około dwóch łyżek.
Złe tłuszcze, których należy unikać znajdują się przede wszystkim w margarynach, utwardzonych tłuszczach roślinnych do smażenia i pieczenia, żywności smażonej oraz produktach takich jak chipsy, chrupki itp. Wysokie spożycie tłuszczów nasyconych ze źródeł zwierzęcych zwiększa ryzyko zawału serca i udaru oraz może wpływać na problemy z metabolizmem, otyłość, niepłodność oraz wiele innych chorób.
Kwasy omega-3 występują w produktach takich jak m,in: orzechy, siemieniu lnianym, owocach morza, rybach ziemnowodnych (łosoś, tuńczyk, sardyna, śledź). Kwasy omega-6 natomiast możemy znaleźć w kukurydzy, oleju sezamowym i ziarnach zbóż.
Zdrowe kwasy tłuszcze są korzystne dla organizmu, trzeba jednak pamiętać, że posiadają one także mnóstwo kalorii i należy ograniczyć ich stosowanie. Nie powinniśmy dziennie dodawać do potraw oleju więcej, niż około dwóch łyżek.
Złe tłuszcze, których należy unikać znajdują się przede wszystkim w margarynach, utwardzonych tłuszczach roślinnych do smażenia i pieczenia, żywności smażonej oraz produktach takich jak chipsy, chrupki itp. Wysokie spożycie tłuszczów nasyconych ze źródeł zwierzęcych zwiększa ryzyko zawału serca i udaru oraz może wpływać na problemy z metabolizmem, otyłość, niepłodność oraz wiele innych chorób.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Szproty w sosie pomidorowym kcalCzy ryba w occie tuczy
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas