Bogactwo zdrowia w fasoli
Spis treści
Autor
Fasola jest uznawana za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów jaki daje nam ziemia. Dzięki puszkom d’aucy przyrządzimy ją szybko i wygodnie zapewniając rodzinie dania bogate w składniki odżywcze.
Ile kalorii ma dorsz filet w panierce
Wersja do druku
Fasola jest obecnie coraz częściej nazywana „mięsem wegetarian”. Nazwę tą zyskała dzięki wysokiej zawartości substancji odżywczych, przede wszystkim białka roślinnego. Znajdziemy w niej także wapń, potas i fosfor, a w niektórych gatunkach również żelazo oraz cynk. Fasola zawiera błonnik, skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych. Jest źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B1. Biała fasola zawiera także witaminę E, odpowiedzialną za niszczenie niekorzystnych dla skóry wolnych rodników.
Pomimo tak wielu zalet zdrowotnych, fasola jest wciąż warzywem niedocenianym, rzadko goszczącym na naszych stołach. Do jej spożywania zniechęca długi proces przygotowywania – namaczania i gotowania – oraz ciężkostrawność dań z fasolą. Są jednak sposoby na zniwelowanie tych wad. Po pierwsze warto korzystać z fasoli firmy d’aucy. Jest ona miękka i gotowa do spożycia bezpośrednio z puszki jako dodatek do sałatek, a także na ciepło np. jako składnik barszczu ukraińskiego, fasolki po bretońsku, czy meksykańskich burritos. Po drugie, do dań z fasoli należy dodawać przyprawy wspomagające trawienie. Mogą to być: czosnek, majeranek, rozmaryn, kminek, estragon, kolendra, chilli a nawet imbir.
Ciekawym i łatwym do przyrządzenia przepisem może okazać się „Sałatka d’aucy z kurczakiem na słodko”. Połączenie kurczaka, kukurydzy i fasoli z ananasem oraz melonem pozwoli nam uzyskać wyrazisty, a zarazem bardzo przyjemny smak tego wartościowego dania.
Składniki na 4 porcje:
• fasola czerwona d’aucy – 400 g
• słodka kukurydza d’aucy – 400 g
• filet z kurczaka – 300 g
• ananas – 200 g
• czerwona papryka – 200 g
• ząbek czosnku
• majeranek
• przyprawa do kurczaka
• sok z cytryny – 2 łyżeczki
• oliwa
• miód
• liść sałaty i melon do dekoracji
Sposób przygotowania: Przypraw kurczaka i podsmaż odrobinie rozgrzanego oleju. Usmażony filet pokrój w paski. Odsącz słodką kukurydzę d’aucy natomiast fasolę czerwoną d’aucy dodatkowo opłucz wodą. Pokrój ananasa i czerwoną paprykę w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki dodając sos na bazie oliwy, przypraw oraz soku z cytryny.
Serwowanie: Nadaj sałatce smakowity wygląd wykładając ją na liściu sałaty i dodatkowo dekorując kawałkiem melona.
Pomimo tak wielu zalet zdrowotnych, fasola jest wciąż warzywem niedocenianym, rzadko goszczącym na naszych stołach. Do jej spożywania zniechęca długi proces przygotowywania – namaczania i gotowania – oraz ciężkostrawność dań z fasolą. Są jednak sposoby na zniwelowanie tych wad. Po pierwsze warto korzystać z fasoli firmy d’aucy. Jest ona miękka i gotowa do spożycia bezpośrednio z puszki jako dodatek do sałatek, a także na ciepło np. jako składnik barszczu ukraińskiego, fasolki po bretońsku, czy meksykańskich burritos. Po drugie, do dań z fasoli należy dodawać przyprawy wspomagające trawienie. Mogą to być: czosnek, majeranek, rozmaryn, kminek, estragon, kolendra, chilli a nawet imbir.
Ciekawym i łatwym do przyrządzenia przepisem może okazać się „Sałatka d’aucy z kurczakiem na słodko”. Połączenie kurczaka, kukurydzy i fasoli z ananasem oraz melonem pozwoli nam uzyskać wyrazisty, a zarazem bardzo przyjemny smak tego wartościowego dania.
Składniki na 4 porcje:
• fasola czerwona d’aucy – 400 g
• słodka kukurydza d’aucy – 400 g
• filet z kurczaka – 300 g
• ananas – 200 g
• czerwona papryka – 200 g
• ząbek czosnku
• majeranek
• przyprawa do kurczaka
• sok z cytryny – 2 łyżeczki
• oliwa
• miód
• liść sałaty i melon do dekoracji
Sposób przygotowania: Przypraw kurczaka i podsmaż odrobinie rozgrzanego oleju. Usmażony filet pokrój w paski. Odsącz słodką kukurydzę d’aucy natomiast fasolę czerwoną d’aucy dodatkowo opłucz wodą. Pokrój ananasa i czerwoną paprykę w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki dodając sos na bazie oliwy, przypraw oraz soku z cytryny.
Serwowanie: Nadaj sałatce smakowity wygląd wykładając ją na liściu sałaty i dodatkowo dekorując kawałkiem melona.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma barszcz czerwony z torebkiIle kalorii ma dorsz filet w panierce
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn