Bogactwo zdrowia w fasoli
Spis treści
Autor
Fasola jest uznawana za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów jaki daje nam ziemia. Dzięki puszkom d’aucy przyrządzimy ją szybko i wygodnie zapewniając rodzinie dania bogate w składniki odżywcze.
Ile kalorii ma dorsz filet w panierce
Wersja do druku
Fasola jest obecnie coraz częściej nazywana „mięsem wegetarian”. Nazwę tą zyskała dzięki wysokiej zawartości substancji odżywczych, przede wszystkim białka roślinnego. Znajdziemy w niej także wapń, potas i fosfor, a w niektórych gatunkach również żelazo oraz cynk. Fasola zawiera błonnik, skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych. Jest źródłem witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B1. Biała fasola zawiera także witaminę E, odpowiedzialną za niszczenie niekorzystnych dla skóry wolnych rodników.
Pomimo tak wielu zalet zdrowotnych, fasola jest wciąż warzywem niedocenianym, rzadko goszczącym na naszych stołach. Do jej spożywania zniechęca długi proces przygotowywania – namaczania i gotowania – oraz ciężkostrawność dań z fasolą. Są jednak sposoby na zniwelowanie tych wad. Po pierwsze warto korzystać z fasoli firmy d’aucy. Jest ona miękka i gotowa do spożycia bezpośrednio z puszki jako dodatek do sałatek, a także na ciepło np. jako składnik barszczu ukraińskiego, fasolki po bretońsku, czy meksykańskich burritos. Po drugie, do dań z fasoli należy dodawać przyprawy wspomagające trawienie. Mogą to być: czosnek, majeranek, rozmaryn, kminek, estragon, kolendra, chilli a nawet imbir.
Ciekawym i łatwym do przyrządzenia przepisem może okazać się „Sałatka d’aucy z kurczakiem na słodko”. Połączenie kurczaka, kukurydzy i fasoli z ananasem oraz melonem pozwoli nam uzyskać wyrazisty, a zarazem bardzo przyjemny smak tego wartościowego dania.
Składniki na 4 porcje:
• fasola czerwona d’aucy – 400 g
• słodka kukurydza d’aucy – 400 g
• filet z kurczaka – 300 g
• ananas – 200 g
• czerwona papryka – 200 g
• ząbek czosnku
• majeranek
• przyprawa do kurczaka
• sok z cytryny – 2 łyżeczki
• oliwa
• miód
• liść sałaty i melon do dekoracji
Sposób przygotowania: Przypraw kurczaka i podsmaż odrobinie rozgrzanego oleju. Usmażony filet pokrój w paski. Odsącz słodką kukurydzę d’aucy natomiast fasolę czerwoną d’aucy dodatkowo opłucz wodą. Pokrój ananasa i czerwoną paprykę w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki dodając sos na bazie oliwy, przypraw oraz soku z cytryny.
Serwowanie: Nadaj sałatce smakowity wygląd wykładając ją na liściu sałaty i dodatkowo dekorując kawałkiem melona.
Pomimo tak wielu zalet zdrowotnych, fasola jest wciąż warzywem niedocenianym, rzadko goszczącym na naszych stołach. Do jej spożywania zniechęca długi proces przygotowywania – namaczania i gotowania – oraz ciężkostrawność dań z fasolą. Są jednak sposoby na zniwelowanie tych wad. Po pierwsze warto korzystać z fasoli firmy d’aucy. Jest ona miękka i gotowa do spożycia bezpośrednio z puszki jako dodatek do sałatek, a także na ciepło np. jako składnik barszczu ukraińskiego, fasolki po bretońsku, czy meksykańskich burritos. Po drugie, do dań z fasoli należy dodawać przyprawy wspomagające trawienie. Mogą to być: czosnek, majeranek, rozmaryn, kminek, estragon, kolendra, chilli a nawet imbir.
Ciekawym i łatwym do przyrządzenia przepisem może okazać się „Sałatka d’aucy z kurczakiem na słodko”. Połączenie kurczaka, kukurydzy i fasoli z ananasem oraz melonem pozwoli nam uzyskać wyrazisty, a zarazem bardzo przyjemny smak tego wartościowego dania.
Składniki na 4 porcje:
• fasola czerwona d’aucy – 400 g
• słodka kukurydza d’aucy – 400 g
• filet z kurczaka – 300 g
• ananas – 200 g
• czerwona papryka – 200 g
• ząbek czosnku
• majeranek
• przyprawa do kurczaka
• sok z cytryny – 2 łyżeczki
• oliwa
• miód
• liść sałaty i melon do dekoracji
Sposób przygotowania: Przypraw kurczaka i podsmaż odrobinie rozgrzanego oleju. Usmażony filet pokrój w paski. Odsącz słodką kukurydzę d’aucy natomiast fasolę czerwoną d’aucy dodatkowo opłucz wodą. Pokrój ananasa i czerwoną paprykę w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki dodając sos na bazie oliwy, przypraw oraz soku z cytryny.
Serwowanie: Nadaj sałatce smakowity wygląd wykładając ją na liściu sałaty i dodatkowo dekorując kawałkiem melona.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma barszcz czerwony z torebkiIle kalorii ma dorsz filet w panierce
Wersja do druku
Szukaj
Śluz ślimaka niezwykły składnik koreańskich kosmetyków
Koreańska pielęgnacja skóry od lat fascynuje miłośników beauty na całym świecie. Innowacyjne formuły, niestandardowe składniki i obietnica promiennej
Wyposażenie lodziarni – jak wybrać odpowiednie urządzenia do przechowywania i prezentacji lodów?
Prowadzenie lodziarni to nie tylko praca nad doskonaleniem receptury lodów, ale także umiejętność doboru wyposażenia, które zapewni idealne w
Jak wybrać baterię wannową oraz deszczownicę?
Dzięki bogatemu asortymentowi wyposażenia łazienek możemy dziś stworzyć funkcjonalną przestrzeń. Pomagają nam w tym nowoczesne i eleganckie baterie wan
Anti-aging w tandemie Duety składników dla jesiennego odmłodzenia
Anti-aging to jeden z priorytetów jesieni. Nasza skóra wciąż odczuwa konsekwencje letnich szaleństw, a już na horyzoncie pojawiają się Świ
Naturalne środki na poprawę odporności i wzmocnienie organizmu.
W dzisiejszych czasach, szczególnie w okresach przeziębień i grypy, coraz więcej osób szuka naturalnych sposobów na wzmocnienie odporno