Talerz Polki i Polaka - wyniki ogólnopolskiego badania

Kobiety częściej niż mężczyźni zwracają uwagę na zawartość składników odżywczych - 39% ankietowanych kobiet podkreśla ich rolę, podczas gdy wśród mężczyzn tylko 20% zwraca na nie uwagę. Dla Polaków ważne jest także, aby obiad nie powodował uczucia ciężkości na żołądku, ale dawał komfort najedzenia (sytości), abyśmy po zjedzeniu go umieli się skoncentrować i nie byli senni, bowiem wrażenie senności i chęć na drzemkę to oznaka zbyt obfitego, kalorycznego i nieodpowiednio zbilansowanego obiadu.
W przeprowadzonym przez markę Żywiec Zdrój Smako-Łyk badaniu odczucie lekkości przy zachowaniu efektu sytości jako ważny element wskazało 13% ankietowanych, przy czym kobiety wskazywały go statystycznie częściej (17%) niż mężczyźni (8%).
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas