Polędwica wołowa po balijsku razy dwa!
Spis treści
Autor
Często mówi się, że jeśli Raj miałby istnieć na ziemi, to mogłaby nim być tylko Wyspa Bali. W tym wyjątkowym miejscu spotykają się fascynujące wpływy z najrozmaitszych zakątków Azji. Podobna jest tutejsza kuchnia, pełna orientalnych smaków, aromatów oraz zaskakujących połączeń. Na balijskich stołach królują wyborne dania z ryb i owoców morza oraz dania z marynowanych mięs.

Wartości odżywcze Surówka por, marchew, seler
Goździk na ból zęba
Wersja do druku

Dania te swój wyjątkowy charakter zawdzięczają przede wszystkim unikatowym przyprawom, które balijscy kucharze łączą z niespotykaną fantazją, tworząc smakowite kompozycje. Wielu spośród tych przypraw trudno szukać w Polsce, jednak specjalnie dla nas kulinarni mistrzowie z warszawskiej restauracji „Galeria Bali &Budda Club”, jedynej balijskiej restauracji w Europie, przygotowali dwa przepisy, które z powodzeniem możemy przyrządzić także w domu.
Polędwica wołowa w sosie imbirowo-pomarańczowym
Składniki na 2 osoby :
- polędwica wołowa 300g
- marchewka 100g
- świeży imbir 75g
- 2 soczyste pomarańcze
- czerwona azjatycka papryczka chili
- gałka muszkatołowa
- ryż 200g
Jest to popularne w Azji Płd-Wsch danie fussion. Czas przygotowania : 10-15 minut
Przygotowanie :
1. Dobrej jakości polędwicę wołową kroimy w drobne paseczki długości około 10cm
2. Marchewkę kroimy w paseczki ( słupki ) długości również około 10 cm.
3. Następnie polędwicę i marchewkę marynujemy przez mniej więcej 2h (choć najlepiej pozwolić jej poleżeć w lodówce przez 6h) w świeżo wyciśniętym soku jednej z pomarańczy, do którego dodajemy imbir pokrojony w drobną kosteczkę oraz odrobinę gałki muszkatołowej.
4. Kiedy całość już się zamarynujemy, rozgrzewamy wok na bardzo silnym ogniu i wkładamy polędwicę z marchewką, które smażymy przez mniej więcej 2 minuty (marchewka musi pozostać pół chrupka).
5. Pod koniec smażenia potrawę zalewamy sokiem z drugiej pomarańczy i ponownie dodajemy łyżeczkę świeżego, startego imbiru, pokrojoną papryczkę chili oraz odrobinę mąki ryżowej (ewentualnie ziemniaczanej). Na koniec doprowadzamy do wrzenia i natychmiast serwujemy z białym ryżem.
Danie możemy podawać samodzielne lub jako składnik kilkudaniowej kolacji azjatyckiej, podczas której uczestnicy dzielą się kilkoma potrawami serwowanymi na środku stołu.
Polędwica wołowa po indonezyjsku z grzybami shitake
Składniki na 2 osoby :
- polędwica wołowa 300g
- grzyby shitake 100g ( do kupienia w hipermarketach)
- świeży imbir 25g
- świeży galangal ok 3cm ( do kupienia w sklepach orientalnych)
- czosnek - 1 ząbek
- czerwona cebula 1szt
- czerwona azjatycka paprczka chili (do kupienia w sklepach orientalnych)
- sos ostrygowy 50ml ( do kupienia w sklepach orientalnych i supermarketach)
- sos rybny 25ml (do kupienia w sklepach orientalnych i supermarketach)
- sos sojowy ciemny 25ml
- ryż 200g
Czas przygotowania : 10-15 minut
Przygotowanie :
1. Dobrej jakości polędwicę wołową kroimy w drobne paseczki długości około 10cm
2. Imbir i galangal ścieramy na tarce tak, aby powstała aromatyczna papka.
3. Na bardzo silnie rozgrzany wok wrzucamy pokrojoną cebulę, szczypior, papkę z galangalu i imbiru. Połączone składniki smażymy przez mniej więcej 2 minuty.
4. Następnie wlewamy sos ostrygowy i sojowy. Dodajemy polędwicę oraz pokrajane grzyby shitake. Całość smażymy przez około 3 minuty, intensywnie mieszając i dodając sos rybny i czosnek.
Pamiętajmy tutaj, że grzyby shitake to najdelikatniejsze grzyby świata. Są gotowe do spożycia już po 30-60 sekundach obróbki termicznej.
Polędwica wołowa w sosie imbirowo-pomarańczowym
Składniki na 2 osoby :
- polędwica wołowa 300g
- marchewka 100g
- świeży imbir 75g
- 2 soczyste pomarańcze
- czerwona azjatycka papryczka chili
- gałka muszkatołowa
- ryż 200g
Jest to popularne w Azji Płd-Wsch danie fussion. Czas przygotowania : 10-15 minut
Przygotowanie :
1. Dobrej jakości polędwicę wołową kroimy w drobne paseczki długości około 10cm
2. Marchewkę kroimy w paseczki ( słupki ) długości również około 10 cm.
3. Następnie polędwicę i marchewkę marynujemy przez mniej więcej 2h (choć najlepiej pozwolić jej poleżeć w lodówce przez 6h) w świeżo wyciśniętym soku jednej z pomarańczy, do którego dodajemy imbir pokrojony w drobną kosteczkę oraz odrobinę gałki muszkatołowej.
4. Kiedy całość już się zamarynujemy, rozgrzewamy wok na bardzo silnym ogniu i wkładamy polędwicę z marchewką, które smażymy przez mniej więcej 2 minuty (marchewka musi pozostać pół chrupka).
5. Pod koniec smażenia potrawę zalewamy sokiem z drugiej pomarańczy i ponownie dodajemy łyżeczkę świeżego, startego imbiru, pokrojoną papryczkę chili oraz odrobinę mąki ryżowej (ewentualnie ziemniaczanej). Na koniec doprowadzamy do wrzenia i natychmiast serwujemy z białym ryżem.
Danie możemy podawać samodzielne lub jako składnik kilkudaniowej kolacji azjatyckiej, podczas której uczestnicy dzielą się kilkoma potrawami serwowanymi na środku stołu.
Polędwica wołowa po indonezyjsku z grzybami shitake
Składniki na 2 osoby :
- polędwica wołowa 300g
- grzyby shitake 100g ( do kupienia w hipermarketach)
- świeży imbir 25g
- świeży galangal ok 3cm ( do kupienia w sklepach orientalnych)
- czosnek - 1 ząbek
- czerwona cebula 1szt
- czerwona azjatycka paprczka chili (do kupienia w sklepach orientalnych)
- sos ostrygowy 50ml ( do kupienia w sklepach orientalnych i supermarketach)
- sos rybny 25ml (do kupienia w sklepach orientalnych i supermarketach)
- sos sojowy ciemny 25ml
- ryż 200g
Czas przygotowania : 10-15 minut
Przygotowanie :
1. Dobrej jakości polędwicę wołową kroimy w drobne paseczki długości około 10cm
2. Imbir i galangal ścieramy na tarce tak, aby powstała aromatyczna papka.
3. Na bardzo silnie rozgrzany wok wrzucamy pokrojoną cebulę, szczypior, papkę z galangalu i imbiru. Połączone składniki smażymy przez mniej więcej 2 minuty.
4. Następnie wlewamy sos ostrygowy i sojowy. Dodajemy polędwicę oraz pokrajane grzyby shitake. Całość smażymy przez około 3 minuty, intensywnie mieszając i dodając sos rybny i czosnek.
Pamiętajmy tutaj, że grzyby shitake to najdelikatniejsze grzyby świata. Są gotowe do spożycia już po 30-60 sekundach obróbki termicznej.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Pomarańcze a odchudzanieWartości odżywcze Surówka por, marchew, seler
Goździk na ból zęba
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas