Zdrowa dieta z błonnikiem
Prezentujemy 5 propozycji menu przygotowanych przez specjalistę ds. żywienia. Każda z nich zawiera zalecaną przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) dzienną dawkę błonnika.
Zupa Jarzynowa WINIARY Bukiet Warzyw
Śniadanie: płatki owsiane (np. na mleku) – 40g (1/2 filiżanki) – 2,8g
II śniadanie: 1 jabłko – 3g
Obiad: Zupa Jarzynowa WINIARY Bukiet Warzyw - 3,9g
40g kaszy gryczanej (1/3 filiżanki suchej kaszy) – 2,4g
150g kalafiora – 3,6g
Podwieczorek: 50g śliwek suszonych (4-5 śliwek średniej wielkości) – 4,7g
Kolacja: 2 kromki chleba razowego – 5,9g
4 plasterki pomidora – 0,7g
Suma błonnik (g) = 27
Zupa z Zielonej Cukinii WINIARY Bukiet Warzyw
Śniadanie: 2 kromki chleba razowego – 5,9g
4 plasterki pomidora – 0,7g
II śniadanie: Bułka owsiana – 1,4g
Obiad: Zupa z Zielonej Cukinii WINIARY Bukiet Warzyw – 3,5g
40g ryżu brązowego (1/3 filiżanki suchego ryżu) – 3,5g
Kapusta biała zasmażana – 3,0g
Podwieczorek:
150g malin mrożonych (do koktajlu np.) – 1 szklanka – 10,1g
Suma błonnik (g) = 26,7
Barszcz Ukraiński WINIARY Bukiet Warzyw
Śniadanie: 40g Musli z owocami suszonymi (1/2 szklanki) – 3,2g
II śniadanie: 1 gruszka – 3,2g
Obiad: Barszcz ukraiński WINIARY Bukiet Warzyw – 3,1g
40 kaszy jęczmiennej perłowej (1/3 filiżanki suchej kaszy) – 2,5g
150g brokułów – 3,8g
Podwieczorek: 50 jabłek suszonych – 5,2g
Kolacja: 2 kromki pieczywa razowego pełnoziarnistego – 6,1g
Pomidor – 0,7g
Suma błonnik (g) = 27,8
Zupa Brokułowa WINIARY Bukiet Warzyw
Śniadanie: 40g płatków jęczmiennych (1/2 filiżanki) – 3,8g
II śniadanie: jabłko – 3,0g
Obiad: Zupa Brokułowa WINIARY Bukiet Warzyw – 3,7g
150g ziemniaków (1,5 ziemniaka) – 2,3g
150g fasolki szparagowej – 6,5g
Podwieczorek: 40g migdałów – 5,2g
Kolacja: 2 kromki chleba baltonowskiego – 4,5g
4 plasterki pomidora – 0,7g
Suma błonnik (g) = 29,7g
Zupa Pomidorowa WINIARY Bukiet Warzyw
Śniadanie: 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego – 6,1g
Papryka (1/3) – 1g
II śniadanie: 3 rzodkiewki – 2,5g
Obiad: Zupa Pomidorowa WINIARY Bukiet Warzyw – 4,2g
150g ziemniaków – 2,3g
150g marchewki z groszkiem – 6g
Podwieczorek: Banan – 2,9g
Kolacja: 2 kromki chleba baltonowskiego – 4,5g
Suma błonnik (g) = 29,5
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma Surówka z kapusty pekińskiejKalafior gotowany z bułką tartą kcal
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami kalorie
Ile kalorii ma barszcz czerwony z torebki
Ile kalorii ma szarlotka
Zupa ziemniaczana z kiełbasą kalorie
Ile kalorii ma fasola szparagowa
Wersja do druku
Szukaj
Śluz ślimaka niezwykły składnik koreańskich kosmetyków
Koreańska pielęgnacja skóry od lat fascynuje miłośników beauty na całym świecie. Innowacyjne formuły, niestandardowe składniki i obietnica promiennej
Wyposażenie lodziarni – jak wybrać odpowiednie urządzenia do przechowywania i prezentacji lodów?
Prowadzenie lodziarni to nie tylko praca nad doskonaleniem receptury lodów, ale także umiejętność doboru wyposażenia, które zapewni idealne w
Jak wybrać baterię wannową oraz deszczownicę?
Dzięki bogatemu asortymentowi wyposażenia łazienek możemy dziś stworzyć funkcjonalną przestrzeń. Pomagają nam w tym nowoczesne i eleganckie baterie wan
Anti-aging w tandemie Duety składników dla jesiennego odmłodzenia
Anti-aging to jeden z priorytetów jesieni. Nasza skóra wciąż odczuwa konsekwencje letnich szaleństw, a już na horyzoncie pojawiają się Świ
Naturalne środki na poprawę odporności i wzmocnienie organizmu.
W dzisiejszych czasach, szczególnie w okresach przeziębień i grypy, coraz więcej osób szuka naturalnych sposobów na wzmocnienie odporno