Europa na widelcu
Spis treści
Autor
Niezwykłą ucztę dla zmysłów przygotowuje Wrocław dla uczczenia 20-lecia pierwszych wolnych wyborów w Polsce.
27 potraw z 27 europejskich krajów będzie można skosztować na europejskiej biesiadzie „Europa na widelcu”, która odbędzie się 4rnczerwca na wrocławskim rynku. Tego dnia obchodzona będzie 20. rocznica pierwszych wolnych wyborów w powojennej Polsce. W całym kraju odbywać się będą poważne i oficjalne uroczystości, dlatego Wrocław postawił na oryginalność. Dwadzieścia lat wolnej Polski to także dwadzieścia lat otwarcia Polski na wielokulturową Europę - Europę, której dziś, dzięki tym przemianom, Polacy są pełnoprawnymi członkami. Dla podkreślenia tego faktu wszyscy, którzy 4 czerwca będą we Wrocławiu, będą mogli skosztować potraw z europejskiego stołu. Gospodarzami „Europy na widelcu” będę znawcy europejskich smaków: Robert Makłowicz i Piotr Bikont.
Potrawy z 27 krajów Unii Europejskiej, przygotowane przez najlepszych szefów kuchni, będą serwowane za symboliczną opłatę w wysokości 2 zł za porcję, a zebrane środki finansowe zostaną przekazane Zespołowi Szkół Gastronomicznych, który ufunduje stypendia dla najbardziej uzdolnionych uczniów tej szkoły.
W programie biesiady m.in.: pokazy kulinarne Roberta Makłowicza oraz szefów kuchni z wrocławskich restauracji, występ Leny Ledoff, Krzysztofa Kiljańskiego oraz specjalnie na tę okazję powołanego wrocławskiego Big Bandu,turniej nalewek, projekcje programów kulinarnych, a także układanie wizerunku Królowej Bony z warzyw.
Punktem kulminacyjnym biesiady będzie 60 - kilogramowy tort w kształcie Europy, którym zgromadzonych na Rynku mieszkańców i turystów, poczęstuje prezydent Wrocławia, Rafał Dutkiewicz
Przez cały czas trwania imprezy będzie można również kupić oryginalne produkty krajów Unii Europejskiej, a także skosztować wyrobów piwnych. Początek biesiady o godzinie 14.00. Z kolei o 22.00 na pergoli w Parku Szczytnickim odbędzie się otwarcie multimedialnej fontanny, na które będzie można dojechać specjalnym autobusem.
Potrawy z 27 krajów Unii Europejskiej, przygotowane przez najlepszych szefów kuchni, będą serwowane za symboliczną opłatę w wysokości 2 zł za porcję, a zebrane środki finansowe zostaną przekazane Zespołowi Szkół Gastronomicznych, który ufunduje stypendia dla najbardziej uzdolnionych uczniów tej szkoły.
W programie biesiady m.in.: pokazy kulinarne Roberta Makłowicza oraz szefów kuchni z wrocławskich restauracji, występ Leny Ledoff, Krzysztofa Kiljańskiego oraz specjalnie na tę okazję powołanego wrocławskiego Big Bandu,turniej nalewek, projekcje programów kulinarnych, a także układanie wizerunku Królowej Bony z warzyw.
Punktem kulminacyjnym biesiady będzie 60 - kilogramowy tort w kształcie Europy, którym zgromadzonych na Rynku mieszkańców i turystów, poczęstuje prezydent Wrocławia, Rafał Dutkiewicz
Przez cały czas trwania imprezy będzie można również kupić oryginalne produkty krajów Unii Europejskiej, a także skosztować wyrobów piwnych. Początek biesiady o godzinie 14.00. Z kolei o 22.00 na pergoli w Parku Szczytnickim odbędzie się otwarcie multimedialnej fontanny, na które będzie można dojechać specjalnym autobusem.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas