Magia wschodu podana po włosku
Kus-Kus
Kus-Kus jest potrawą wywodzącą się z Północnej Afryki, czyli krajów Maghrebu (arabskiego wschodu), o których opowieści można znaleźć w Baśniach z Tysiąca i Jednej Nocy. Kus – Kus to jednak coś znacznie więcej niż tylko danie. Jest to również starożytny rytuał braterstwa, w którym cała rodzina zbiera się przy specjalnym naczyniu, aby wspólnie cieszyć się posiłkiem. Zaprojektowane przez pochodzącego z Algierii Abdi Abdelkadera naczynie Gsâa nawiązuje do tej tradycji. Gsâa to gliniana okrągła misa ze stożkowatą pokrywką zwieńczoną półksiężycem. Całość przypomina naczynia używane od setek lat przez mieszkańców Maroka, Algierii i Tunezji. Naczynia, w których z pewnością jadali bohaterowie arabskich legend.
Stylowym uzupełnieniem dla Gsâa jest zaprojektowany przez tego samego designera Couscoussiére – naczynie do gotowania Kus-Kus. Wykonane jest z nierdzewnej, połyskującej jak fale Morza Śródziemnego stali. Jego drewniane uchwyty przywodzą na myśl misternie wyrzeźbione boazerie w pałacach sułtanów z Maghrebu. Pokrywkę Couscoussiére wieńczy korespondujący z Gsâa półksiężyc – symbol baśniowego wschodu.
Czarodziejska pustynia
Berberowie są tajemniczym ludem zamieszkującym Północną Afrykę. Zamknięci w sobie i waleczni stworzyli jednak sposób przyrządzania potraw, bez którego nie byłoby arabskiej kuchni. Jest nim wypełnione rozżarzonymi jak pustynia węglami naczynie, na którym kładzie się metalową kratkę. Współczesną interpretacją tego genialnego wynalazku jest zaprojektowany przez argentyńską projektantkę podgrzewacz do potraw Bresero. Charakteryzuje go sylwetka nawiązująca do kształtu baśniowych naczyń oraz przypominający bliskowschodnie arabeski metalowy wierzchni panel.
Baśniowe miasta
Miasta z Baśni tysiąca i jednej nocy wypełnione są bujnymi ogrodami, ponad które wyrastają smukłe wierze meczetów. Do tej bajkowej formy minaretu odwołują się pojemniki kuchenne Kalistò zaprojektowane przez angielską projektantkę Clare Bras. Wykonane z matowo, jak woda w fontannach marokańskich pałaców, połyskującej stali śmiało pną się w powietrze. Przybierają ascetyczne, ale eleganckie formy a ich pokrywki przypominają dachy arabskich pałaców.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war