Karp w śródziemnomorskich ziołach
Spis treści
Autor Materiały prasowe
W kulinarnych zmaganiach przed Bożym Narodzeniem warto wykorzystać sprawdzone produkty. Vegeta jak zawsze uświetni smak wszystkich naszych potraw.
Przed nami najpiękniejsze święta i jedyny taki dzień w roku – Wigilia Bożego Narodzenia. Już niebawem ogarnie nas szał świątecznych przygotowań i zakupów, a związany z nim trud wynagrodzi nam potem radość ze spotkania z bliskimi. Po raz kolejny szukamy również kulinarnych pomysłów. Warto więc wykorzystać sprawdzone produkty z oferty Podravki. Świąteczny karp nie obejdzie się tym razem bez najnowszej propozycji – Vegety Mix do ryb. Mieszanka delikanych ziołowych zapachów: bazylii, czosnku, imbiru, białej gorczycy, kopru, natki pietruszki oraz cebuli nada przygotowywanej potrawie lekki ziołowy aromat, a niewielka ilość cukru i kwasu cytrynowego wydobędzie i wzmocni specyficzny dla ryb smak. Vegeta Mix do ryb 20g kosztuje 1,30 zł.Smakoszy wigilijnego bigosu ucieszy kolejny produkt - Vegeta Mix do bigosu. Połączenie białej gorczycy, czerwonej papryki, kolendry, kminku, imbiru, jagód, rozmarynu, kurkumy, czarnego pieprzu, liścia laurowego, chilli, cebuli oraz grzybów podkreśli tradycyjny, ceniony od pokoleń smak tej staropolskiej potrawy. Vegeta Mix do bigosu 20g kosztuje 1,30 zł.Najnowszym produktem Podravki, który warto dodać do świątecznych potraw jest Vegeta Ziołowa. Zawarte w niej zioła regulują przemianę materii oraz wspomagają pracę układu trawiennego. Przyprawa jest kompozycją suszonych warzyw, pomidorów oraz bukietu 7 ziół charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej: oregano, bazylii, kolendry, majeranku, liścia laurowego, rozmarynu oraz pieprzu czarnego. Za Vegetę Ziołową 150g zapłacimy 3,99 zł.Świąteczny karp z kukurydząSkładniki dla 4 osób:1 karp (około 1,5kg)80g mąki 3 jajkasól100g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki mielonej 2 łyżeczki Vegety Mix do rybolej do smażeniaSos kukurydziany:2-3 łyżki oleju200g cebuli2 ząbki czosnku1 pęczek pietruszkipieprz50ml białego wina200g słodkiej kukurydzy z puszki1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka Vegety
Sposób przygotowania:Rybę oczyścić, umyć, dobrze osuszyć i pokroić w dzwonka. Posypać je Vegetą Mix do ryb i marynować przynajmniej pół godziny w chłodnym miejscu. Następnie obtoczyć w mące, lekko posolonych roztrzepanych jajkach i w mieszance mąki kukurydzianej oraz mielonej czerwonej papryki. Tak panierowaną rybę smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony około 4 minut. Usmażoną wyłożyć na papier do odsączenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.W międzyczasie, na rozgrzanym oleju poddusić posiekaną cebulkę, czosnek i część pietruszki. Od razu zalać 100 ml wody, winem, a następnie dodać Vegetę i pieprz. Dusić dolewając wody, dopóki cebula nie zmięknie. Następnie cebulę utrzeć na puree, włożyć z powrotem do naczynia i dodać trochę wody, kukurydzy i resztkę pietruszki. Łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać z odrobiną wody i z sosem. Wszystko razem jeszcze krótko podgotować. Życzymy smacznego!
Wersja do druku
Sposób przygotowania:Rybę oczyścić, umyć, dobrze osuszyć i pokroić w dzwonka. Posypać je Vegetą Mix do ryb i marynować przynajmniej pół godziny w chłodnym miejscu. Następnie obtoczyć w mące, lekko posolonych roztrzepanych jajkach i w mieszance mąki kukurydzianej oraz mielonej czerwonej papryki. Tak panierowaną rybę smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony około 4 minut. Usmażoną wyłożyć na papier do odsączenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.W międzyczasie, na rozgrzanym oleju poddusić posiekaną cebulkę, czosnek i część pietruszki. Od razu zalać 100 ml wody, winem, a następnie dodać Vegetę i pieprz. Dusić dolewając wody, dopóki cebula nie zmięknie. Następnie cebulę utrzeć na puree, włożyć z powrotem do naczynia i dodać trochę wody, kukurydzy i resztkę pietruszki. Łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszać z odrobiną wody i z sosem. Wszystko razem jeszcze krótko podgotować. Życzymy smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bigosWersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war