Dolegliwości układu chrzęstno-stawowego dotyczą coraz szerszej grupy, nie tylko osób starszych, ale także czynnie uprawiających sport, narażonych na urazy i przeciążenia.

Glukozamina to aminocukier, naturalnie występujący w naszym organizmie, wchodzący w skład proteoglikanów (związki białkowo-cukrowe), które budują tkankę chrzęstną oraz nadają jej twardość i sprężystość. Chrząstki pozbawione są naczyń krwionośnych, a ich odżywianie możliwe jest tylko za pomocą płynu stawowego (mazi stawowej), zawierającego m.in. glukozaminę. Gdy organizm nie dysponuje wystarczającą ilością glukozaminy, maź staje się rzadsza i bardziej wodnista, stawy nie są wystarczająco „smarowane” i stają się bardziej podatne na wyeksploatowanie i uszkodzenia. Inne „elementy cierne” naszego układu kostnego, jak krążki międzykręgowe kręgosłupa (dyski) podlegają podobnym procesom ściernym. Gdy dochodzi do niedoborów proteoglikanów, pojawiają się dolegliwości bólowe i zwyrodnieniowe (artroza, wypadanie dysku). Obie funkcje (budulcową i odżywczą) glukozaminy można wykorzystać by stymulować regenerację zmienionej chorobowo chrząstki. Przyjmowanie preparatu zawierającego glukozaminę pobudza komórki chrząstki stawowej do odbudowy własnych proteoglikanów, co powoduje znaczne jej wzmocnienie i poprawę funkcjonalności. Ustępuje poranna sztywność kończyn spowodowane np. nadmiernym wysiłkiem fizycznym, czy kontuzjami. Dodatek kwasu bosweliowego nasila przeciwzapalne i przeciwbólowe działanie glukozamin y oraz hamuje działanie leukotrienów – mediatorów powodujących stany zapalne w organizmie.

W ofercie firmy Laboratoria Natury dostępna jest Glukozamina 500 Plus oraz Glukozamina 500 plus Forte Caps wzbogacona Bioperine - ekstraktem pieprzu czarnego, który wpływa na zwiększenie przyswajalności aktywnych składników, wzmacniając ich działanie.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku