Przepyszny Strogonoff
Spis treści
Autor Marta Kosmider-Jones
Przepis ten odziedziczyłam w spadku po mamie, a ona wygrzebała go z jakiegoś magazynu dla pań. Przez lata i mama i ja ulepszyłyśmy trochę oryginalny przepis. Muszę przyznać, że niechętnie się nim dzielę gdyż jest to najsmaczniejsza potrawa na całym świecie.
Przepyszny Strogonoff Jak większość moich potraw, podobnie i tą można przygotować z różnymi składnikami i dostosować w ten sposób do upodobań każdego podniebienia.Prawdopodobnie większości Strogonnoff kojarzy sie głównie z wołowiną, więc ci którzy tego mięsa nie jedzą mogą zastosować schab, lub pierś z kurczaka. Można całkiem zrezygnować z mięsa, i stworzyć również opcję dla wegetarian.
Przygotowanie zajmuje około 20 minut,a gotowanie ok 50-60 minut.
Składniki (dla 4 głodnych osób)
0,5 kg mięsa
0,5 kg pieczarek
1 szklanka bulionu
1 mała cebula
2 średnie ogórki kiszone
1,5 łyżka mąki
4 łyżki śmietany
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
sól, pieprz, papryka
makaron świderki lub rurki
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ok. 1 na 1 cm) i obsmażyć na patelni (tłuszcz powinien być dość gorący). Posypać solą, pieprzem i odrobiną papryki. Gdy mięso straci kolor i bedzie dość miękkie, przekładamy je do garnka z bulionem (tłuszcz zostawcie na patelni !!!).
Pieczarki oczyścic i zetrzeć na tarce o dużych okach, a nastepnie przesmażyc na patelni (można użyć tłuszcz który użyliście do mięsa; dobrze jest dodać odrobine masła do smaku).
Cebulę zetrzeć na tarce o małych okach; ogórki kiszone zetrzć na tarce o dużych okach, a nastepnie dodać do mięsa.Gdy pieczarki się przesmażą dodać je również do garnka z mięsem.Jeśli część wody zdążyła już wyparować, należy ją uzupełnić (tak aby zakrywała wszystkie składniki).
Całość dusimy na małym ogniu do czasu gdy mięso będzie kruche i miękkie (ok.30-50min), mieszając od czasu do czasu.
W czasie gdy Strogonoff pyrkocze na kuchni, należy ugotować makaron.
Pozostałe składniki, czyli koncentrat pomidorowy, mąkę i śmietanę wymieszać dokłanie w miseczce, nie pozostawiająz grudek. Tak przygotowaną zaprawę wlewamy do garnka z mięsem i pieczarkami. (UWAGA! Należy najpierw dodać część gorącego wywaru z mięsa i pieczark DO śmietany i mąki i wymieszać je razem na miseczce, aby śmietana się nie zważyła).
Dusić na wolnym ogniu przez ok. 5-10 minut, mieszając i uważając aby sos sie nie przypalił.
Jeśli sos wydaje wam się zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody i zagotować (ciągle mieszając), gdy natomiast jest zbyt wodnisty można dodać więcej mąki lub zaczekać aż część wody wyparuje.
Jak podawać?
Makaron nałożyć do miseczki lub też na płaski talerz i polać dość obficie sosem Strogonoff . Podawać na gorąco!!!
Życzę powodzenia i smacznego
Wersja do druku
Przygotowanie zajmuje około 20 minut,a gotowanie ok 50-60 minut.
Składniki (dla 4 głodnych osób)
0,5 kg mięsa
0,5 kg pieczarek
1 szklanka bulionu
1 mała cebula
2 średnie ogórki kiszone
1,5 łyżka mąki
4 łyżki śmietany
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
sól, pieprz, papryka
makaron świderki lub rurki
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ok. 1 na 1 cm) i obsmażyć na patelni (tłuszcz powinien być dość gorący). Posypać solą, pieprzem i odrobiną papryki. Gdy mięso straci kolor i bedzie dość miękkie, przekładamy je do garnka z bulionem (tłuszcz zostawcie na patelni !!!).
Pieczarki oczyścic i zetrzeć na tarce o dużych okach, a nastepnie przesmażyc na patelni (można użyć tłuszcz który użyliście do mięsa; dobrze jest dodać odrobine masła do smaku).
Cebulę zetrzeć na tarce o małych okach; ogórki kiszone zetrzć na tarce o dużych okach, a nastepnie dodać do mięsa.Gdy pieczarki się przesmażą dodać je również do garnka z mięsem.Jeśli część wody zdążyła już wyparować, należy ją uzupełnić (tak aby zakrywała wszystkie składniki).
Całość dusimy na małym ogniu do czasu gdy mięso będzie kruche i miękkie (ok.30-50min), mieszając od czasu do czasu.
W czasie gdy Strogonoff pyrkocze na kuchni, należy ugotować makaron.
Pozostałe składniki, czyli koncentrat pomidorowy, mąkę i śmietanę wymieszać dokłanie w miseczce, nie pozostawiająz grudek. Tak przygotowaną zaprawę wlewamy do garnka z mięsem i pieczarkami. (UWAGA! Należy najpierw dodać część gorącego wywaru z mięsa i pieczark DO śmietany i mąki i wymieszać je razem na miseczce, aby śmietana się nie zważyła).
Dusić na wolnym ogniu przez ok. 5-10 minut, mieszając i uważając aby sos sie nie przypalił.
Jeśli sos wydaje wam się zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody i zagotować (ciągle mieszając), gdy natomiast jest zbyt wodnisty można dodać więcej mąki lub zaczekać aż część wody wyparuje.
Jak podawać?
Makaron nałożyć do miseczki lub też na płaski talerz i polać dość obficie sosem Strogonoff . Podawać na gorąco!!!
Życzę powodzenia i smacznego
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają pieczarki gotowaneWersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników