Kolekcja garnków Alessi
Legenda głosi, że do Italii przywiózł go ze swojej egzotycznej podróży Marco Polo. Jakakolwiek byłaby prawda Tragliatelle, Tortellini, Cannelloni, Gnocchi, Ravioli, słynne Spaghetti i dziesiątki innych gatunków pasty stanowią część włoskiej duszy. Ugotowany na sposób al dente i zaserwowany z włoskim chianti jest także wyśmienitym pomysłem na romantyczną kolację (jak wiadomo wszystko, co włoskie ma związek z miłością). Słoneczna, oblana z trzech stron lazurowym morzem Italia to również ojczyzną sztuki. To tu urodzili się i tworzyli malarze, którzy do dziś wzbudzają zachwyt. Tutaj także narodziła się opera. Nic więc dziwnego, że pociąg do pięknych rzeczy i miłość do sztuki są charakterystycznymi cechami Włochów. Toteż sztuką jest także gotowanie makaronu. Sama woda nie wystarczy. Makaron potrzebuje właściwej oprawy. Alessi – ikona włoskiego designu – rozumie to doskonale, dlatego stworzył naczynia, które w magiczny sposób wydobywają alchemię makaronu, która jest alchemią miłości, bo przecież makaron to także afrodyzjak.
Pasta Set
Pasta set został stworzony w 1982 roku przez Massimo Morozziego. Od momentu swojego powstania inspiruje wielu projektantów garnków do gotowania makaronu. Doczekał się licznych imitacji i nagród w tym złotego medalu na targach Ljubljana Bio 11 w 1986 roku. Cechuje go szlachetność kształtu i materiału. Został wykonany z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Jego sylwetka natomiast nawiązuje do klasycznych form renesansowej architektury. Częścią tego stylowego naczynia jest wewnętrzne wyjmowane sito, którego dziurki uformowane są w ażurowe rzędy spokojnych ornamentów. Jak przystało na przedmiot o rdzennie włoskim rodowodzie Pasta set łączy w sobie dekadencję stylu oraz funkcjonalność. Został zaprojektowany tak, aby zapewnić podczas gotowania makaronu najwłaściwszą do tego procesu temperaturę oraz ciśnienie powietrza. Dodatkowo zaopatrzone w nieprzewodzące ciepła uchwyty wyjmowane sito ułatwia odsączenie makaronu z wody. Krótko mówiąc jak każdy prawdziwy Włoch Pasta set skrywa praktyczne wnętrze pod stylową oprawą.
La Cintura Di Orione
„La Cintura di Orione” – nazwa linii jak tytuł opery. Produkty, które składają się na nią tak jak opera są doskonałą syntezą maestrii i stylu. Tak jak opera wyrażają także miłość – miłość do wyrafinowanej kuchni. Linia „La Cintura di Orione” została zaprojektowana przez Richarda Sappera. Merytorycznego wsparcia (rady znawcy włoskiej kuchni) udzielał projektantowi Alberto Gozzi. Linia jest częścią kolekcji przygotowanej przez firmę Alessi na sezon wiosna/lato 2009. Częścią linii jest garnek do gotowania makaronu. Wysoki i smukły zaopatrzony jest w płaską pokrywkę pozwalającą regulować ciśnienie pary wodnej. Zewnętrzną warstwę naczynia wykonano ze stali AISI 430 wewnętrzną natomiast ze stali nierdzewnej (18/10) dzięki tej kompozycji materiałów gotujący się makaron ma zapewniony najwłaściwszy dla siebie poziom ciepła. Naczynie jest hołdem złożonym smakoszom włoskich kulinariów. Umożliwia profesjonalne przygotowanie pasty w stylowy sposób, dzięki któremu ujawnia się prawdziwa głębia jej smaku.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma ravioliIle kalorii ma tort kawowy
Wersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war