Mrożona tarta amaretto z lodami

Składniki:
200 g ciastek amaretto (mogą być też biszkopty lub zwykłe herbatniki)
100 g masła
1 litr lodów Carte d’Or Forest Fruit
500 g różnych owoców (malin, jagód, wiśni, truskawek, jeżyn)
Wykonanie:
Ciastka zmiksować na proszek mikserem. Masło rozpuścić i połączyć ze sproszkowanymi ciastkami. Masą tą wyłożyć dno ceramicznej formy do tart. Włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Lody wyjąć z zamrażalnika żeby nabrały konsystencji łatwej do rozsmarowania po tarcie (ok. 10 minut poza lodówką, ale nie mogą się zupełnie rozpuścić!). Owoce umyć, oderwać szypułki i ogonki, osuszyć. Tartę wyjąć z zamrażalnika, położyć na nich lody, posypać owocami i ponownie włożyć do zamrażalnika. Wyjąć na 10 minut przed podaniem, pokroić na porcje.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas