Witaminy - źródło, niedobory
Spis treści
Autor Zuza Tych
Najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny śpiewał Andrzej Rosiewicz w 1980 roku. Od tego czasu z pewnością nie wiele się zmieniło. Niestety czasem nam ich brakuje, możemy przez to stracić na urodzie. Jeśli szybko zorientujemy się, że coś jest nie tak z anszym organizmem, straty te są do nadrobienia.
Po przeczytaniu tego artykułu będziesz wiedziała za co odpowiadają poszczególne witaminy, jak objawia się ich niedobór oraz jak uzupełnić braki i stworzyć zapasy.Witaminy są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów w naszych organizmach np.: trawienie, produkcja hormonów . Część z witamin organizm potrafi wyprodukować sam, mimo to witaminy dostarczamy głównie w pożywieniu.Część z witamin aby mogła się wchłanić musi być rozpuszczona w tłuszczu i te mogą być magazynowane w organizmie ( w wątrobie) są to witaminy A,D,E,K natomiast B i C rozpuszczają się w wodzie nie są magazynowane a ich nadmiar wydalany jest z moczem.Należy pamiętać także o tym, że nadmiar witamin hiperwitaminoza jest bardziej niebezpieczny od ich braku. Wszelkie tabletki i preparaty należy stosować z umiarem najlepiej po konsultacji z lekarzem.Najprostszą metodą na utrzymanie odpowiedniej ilości witamin jest łykanie tabletek wszelkiej maści multiwitamin. Jednak wchłanianie sztucznych witamin przez organizm jest dużo słabsze niż tych zawartych w naszym naturalnym pożywieniu. Pojawiają się także teorie mówiące o tym, że sztuczne witaminy mają negatywny wpływ na naszą wagę. Osoby stale łykające tabletki mają tendencje do szybszego tycia.
Ile kalorii ma brokuł z bułką tartą
Ile kalorii ma kapuśniak
Luźna smycz
Wersja do druku

Witamina | Odpowiada za: | Źródło | Objawy niedoboru |
A | prawidłowe widzenie ,prawidłowy stan naskórka, prawidłowy wzrost . Chroni przed chorobami serca i nowotworami. | jaja, wątroba, tran, masło, śmietana oraz, jako karoten, marchew , pomidory, brokuły brzoskwinie. | "Kurza ślepota" (niedowidzenie o zmierzchu), problemy ze skórą, suche oko |
B1(tiamina) | dobry stan serca, systemu nerwowego, przemiana węglowodanów. | mięso, wątroba, jaja, drożdże, owoce, warzywa strączkowe, chleb razowy, mleko, pełne ziarno zbóż, orzechy, ostrygi, warzywa liściaste. | Beri-beri, zapalenie wielonerwowe |
B2(ryboflawina) | przemiane białek i węglowodanów, dobre widzenie, odporność, dobry stan skóry. | drożdże, mleko, jaja, jarzyny,ser, makaron, grzyby | zajady, zapalenie języka i błony śluzowej jamy ustnej, zapalenie spojówek, zwiększona wrażliwość na światło. |
B5 (Kwas pantotenowy) | synteze progesteronu i innych hormonów, przemiane węglowodanów | mięso ,mleko, jaja. Warzywa strączkowe, orzechy ziemne, brokuły, podroby, drób, pełne ziarno zbórz. | słaby wzrost, niewydolność kory nadnerczy |
B6 (pirydoksyna) | przemiany aminokwasów i kwasów tłuszczowych, procesy krwiotwórcze | wątroba, ryby, owoc awokado, banan,mięso,jarzyny, jaja,pomido, szpinak, wieprzowina, ziemniaki | zmiany w szpiku kostnym, uszkodzenia skóry i błon śluzowych, zapalenie wielonerwowe, zaburzenia psychiczne |
B12 (kobalamina) | procesy krwiotwórcze synteza DNA | wątroba, mięso, mleko,jaja, ostrygi, ryby, drób | anemia złośliwa, inne niedokrwistości, zaburzenia psychiczne, słabe widzenie |
PP(niacyna) | utlenianie biologiczne, obniża stężenie cholesterolu we krwi | wątroba, mięso, drożdże, pełne ziarno zbóż, warzywa strączkowe, mleko | Pelagra |
C (kwas askrobinowy) | prawidłowy stan tkanki łącznej, odporność, przyspiesza okres gojenia ran, prawidłowy rozwój zębów, kości chroni przed chorobami serca. | owoce cytrusowe, kapusta kiszona, owoce dzikiej róży, czarne jagody, papryka, ziemniaki, pomidory, brokuły, warzywa liściaste. | Szkorbut |
D(kalcyferol) | wchłanianie wapnia, mineralizacja kości | tran, wątroba, masło, jaja, mleko | krzywica, zmiany kostne, osteoporoza |
E(tokoferol) | witamina płodności , chroni komórki przed utleniaczami, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, odpowiada za bezpłodność u mężczyzn, zaburzenia mięśniowe, miażdżyca oraz choróby serca | Oleje roślinne, tran, migdały, margaryna, jaja, orzechy włoskie i ziemne, kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista, mleko, brukselka, warzywa liściaste | Rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych |
Kwas foliowy | powstawanie czerwonych krwinek, zapobiega zawałom serca, wadom cewy nerwowej, udarom mózgu, rakowi jelita grubego, piersi , szyjki macicy, płuc, przełyku | owoce, warzywa, podroby, drożdże, kiełki pszenicy, pełne ziarno zbóż, fasola, groch | niepłodność, anemia |
K | prawidłowa krzepliwość krwi | jarzyny, wątroba, oleje roślinne, warzywa liściaste,mleko | skaza białkowa |
H | synteze aminokwasów, cukrów, białek i kwasów tłuszczowych, wspomaganie funkcji tarczycy, przemiane dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry i włosów, odpowiedzialnej za krzepliwość krwi | wątroba, orzechy włoskie i ziemne, mąka sojowa, żółtka jaj, kraby, migdały, sardynki, grzyby, brązowy (naturalny) ryż, mąka pełnoziarnista, szpinak, marchew, pomidory | zmiany skórne, wypadanie włosów, podwyższony poziom cholesterolu, zmiany zapalne jelit |
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Szpinak świeży kcalIle kalorii ma brokuł z bułką tartą
Ile kalorii ma kapuśniak
Luźna smycz
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas